Industria agroalimentara ar putea fi declarata sector strategic, de siguranta nationala
Miercuri, 25 Martie 2020
Miercuri, 25 Martie 2020
"Romania este o tara preponderent agricola; 45% din populatie locuieste in mediul rural; 20% din angajatii Romaniei lucreaza in sectorul agroalimentar; omenirea are nevoie de hrana, iar la nivel local, fermele din Romania pot asigura o parte importanta din necesarul agroalimentar. Avand in vedere aceste premise si in conditiile actuale, guvernate de teama consumatorilor, fermierilor si procesatorilor pe fondul raspandirii epidemiei de virus COVID-19, se impune declararea sectorului agroalimentar ca strategic de siguranta nationala", sustin reprezentantii aliantei.
Totodata, confederatiile si asociatiile cu reprezentativitate nationala din industria agro-alimentara, membre ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare, propun o serie de masuri specifice care, in aceasta perioada, ar putea preintampina disfunctionalitati si blocaje majore in aprovizionarea populatiei.
Potrivit acestora, in agricultura, personalul nu poate lucra de acasa si nici nu poate lua concediu de odihna, dat fiind ciclul de productie. Masura somajului tehnic are impact atat pe termen scurt, cat si mediu si lung si afecteaza toate partile implicate de la fermieri prin restrangerea activitatii, pana la personal - consumator de bunuri de larg consum si platitor de taxe - prin restrangerea veniturilor. De aceea, considera ca libera circulatie a persoanelor angajate in agricultura si activitati conexe nu trebuie ingradita inutil si toate masurile de urgenta trebuie gandite in scopul de a se evita deplasarea suplimentara a fermierilor, pentru ca acestia sa fie concentrati pe lucrarile agricole, "sa ramana in ferme si pe parcelele pe care lucreaza".
Propunerile aliantei vizeaza mentinerea deschisa a canalelor logistice de aprovizionare rapida printr-un culoar verde la nivel national, comunitar si extracomunitar cu seminte, ingrasaminte, pesticide, motorina, piese de schimb si alte materiale necesare desfasurarii activitatii de productie agricole si alimentare, pentru contractele aflate in desfasurare si pentru noi comenzi/contracte, asigurarea finantarii pe termen scurt prin mentinerea deschisa a canalelor logistice de livrare printr-un culoar verde la nivel national, comunitar si extracomunitar pentru valorificarea productiei aflate pe stoc si stimularea aprovizionarii cu produsele alimentare locale, pentru a preveni raspandirea virusului, a asigura securitatea si supravietuirea operatorilor economici autohtoni.
In conditiile restrictiilor impuse de actuala stare de urgenta, care genereaza implicit intarzieri in furnizarea de inputuri pentru fermieri, in special pentru zonele in care se utilizeaza tratamentul cu substante din familia neonicotinoidelor, reprezentantii acestui sector propun gasirea de solutii in ferma pentru tratamentul semintelor. Lipsa protectiei pentru semintele de floarea soarelui ar trebui, de asemenea, analizata in privinta oportunitatii ca autorizarea de urgenta sa fie extinsa si pentru aceasta cultura strategica.
De asemenea, acestia mai solicita continuarea si imbunatatirea/flexibilizarea masurilor de subventionare a asigurarilor agricole din PNDR, stimularea digitalizarii urgente a institutiilor statului in relatia cu operatorii economici. In mod special, prin aceasta masura, cer primirea in regim de urgenta a cererilor APIA in sistem online si eliberarea extrasului pentru a putea obtine credite in vederea infiintarii si mentinerii ciclului de productie agro-alimentara. Amanarea depunerii cererilor de plata APIA dezavantajeaza producatorii pentru ca va intarzia incasarea banilor si le va crea dezechilibre financiare si mai mari, semnaleaza agricultorii.
Masurile avute in vedere mai vizeaza achitarea in regim de urgenta de catre APIA a tuturor sumelor restante fata de beneficiari, in mod expres plata integrala in regim de urgenta aferenta trimestrului 4 - 2019, accelerarea platii pentru trimestrul 1-2020 (autorizarea agentului APIA dedicat fermei respective sa primeasca in regim de urgenta aceste dosare), asigurarea finantarii rapide a fermierilor prin rambursarea imediata a sumelor din TVA, debirocratizarea si simplificarea legislatiei privind functionarea, autorizarea si prelungirea automata, pentru 6-9 luni, a autorizatiilor de functionare existente.
In acelasi sens, acestia solicita prelungirea autorizatiilor utilizarii produselor de protectia plantelor specifice conditiilor Romaniei, care si-au dovedit eficienta si bune rezultate pentru fermieri, simplificarea procedurii de achizitii publice prin SEAP/SICA in perioada starii de urgenta si modificarea art.43, alin.3 lit a din Legea Achizitiilor Publice, astfel incat plafonul pentru produse si servicii achizitionate prin licitatie simpla sa fie majorat la 400.000 - 500.000 lei, in loc de 100.000 lei.
Totodata, propunerile se mai refera la compensarea datoriilor agentilor economici reprezentand taxe, impozite, contributii fata de bugetul statutului cu sumele reprezentand creante ale agentilor economici fata de stat (TVA, concedii medicale, alte sume de recuperat), bonificatii (5-10%) pentru contribuabilii care isi platesc obligatiile in termen, urgentarea acordarii de ajutoare de stat in baza art 107 (3) b din TFUE - Proiect de interes european comun sau sa remedieze perturbari grave ale economiei unui sau unor state membre, la urgentarea implementarii INVEST EU pentru finantarea proiectelor de importanta strategica europeana si la limitarea raspandirii focarelor de pesta porcina africana - mai ales prin controlul asupra principalului vector de propagare, porcii mistreti.
Reprezentantii aliantei sustin si stimularea cooperativelor agricole sa devina hub-uri locale, deoarece cooperativele agricole sunt o sursa de rezilienta a fermierilor in fata acestei crize, dar si elaborarea urgenta a unui ghid pentru starea de urgenta Covid 19 - dedicat agriculturii. Ghidul de informare a fermierilor ar trebui realizat impreuna cu asociatiile de profil si transmis electronic prin intermediul mass-media si al structurilor asociative specifice.
Din Alianta pentru Agricultura si Cooperare fac parte Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania - "PRO AGRO", Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania - "LAPAR", Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - "UNCSV" si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania - "APPR".
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...