India a inceput sa importe grau din Bulgaria
Miercuri, 18 Ianuarie 2017
Miercuri, 18 Ianuarie 2017
Dupa ce a cumparat grau din Ucraina si Rusia, India a inceput sa cumpere grau si din Bulgaria, tara vecina livrand cel putin o nava cu grau catre India incepand cu luna decembrie, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Din cauza fenomenului meteo El Nino care a redus productia de grau a Indiei din acest sezon, al doilea mare consumator de grau a fost nevoit sa isi majoreze importurile la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, estimeaza Departamentul american al Agriculturii. La randul lor, traderii prognozeaza ca India ar putea fi nevoita sa importe intre trei si sase milioane tone de grau.
Pe o piata in care exista supraoferta, India aduce o binevenita cerere suplimentara. In prezent, estimam ca India va importa patru milioane de tone in perioada 2016-2017 si precizam ca aceste cifre ar putea fi revizuite in sus, a declarat Charles Clack, analist la Rabobank International.
India a cumparat deja 1,5 milioane tone de grau din Ucraina de la debutul actualului sezon, in luna iulie 2016, inlocuind Thailanda in calitate de cel mai mare cumparator de grau ucrainean. De asemenea, in luna noiembrie a anului trecut traderul elvetian Solaris Commodities a livrat Indiei o cantitate de 48.000 de tone de grau din Rusia, cea mai mare livrare efectuata vreodata intre cele doua tari.
Acum si Bulgaria a inceput sa profite. Potrivit surselor citate de Bloomberg, nava Orient Lucky care a plecat din portul bulgar Varna cu 25.000 de tone de grau a descarcat luna trecuta in portul Mundra din India.
Nu am vazut niciodata ca India sa cumpere grau din Bulgaria. Este neobisnuit ca India sa importe grau din regiunea Marii Negre, a declarat Martin Roussev, director general la firma de export Vitagrain BG. Acesta a estimat ca firmele din Bulgaria au incheiat deja contracte pentru a furniza aproximativ 200.000 de tone de grau in India.
Livrarile ar putea creste si mai mult dupa ce India va prelungi, pana la data de 31 martie, o exceptie privitoare la utilizarea bromurii de metil, un fungicid pe care majoritatea exportatorilor de cereale din regiunea Marii Negre il utilizeaza. Martin Roussev a spus ca Bulgaria a cerut o scutire pentru a putea utiliza acest fungicid si daca cerea sa va fi aprobata ar putea vinde alte cargouri in februarie si martie.
Sergey Feofilov, directorul general al firmei de consultanta UkrAgroConsult, estimeaza ca statele din bazinul Marii Negre ar putea exporta alte 1 - 1,5 milioane de tone de grau in India in cursul acestui sezon, cucerind o parte din cota de piata a furnizorilor traditionali Franta si Australia.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...