Inca trei localitati afectate de pesta porcina africana

Inca trei localitati afectate de pesta porcina africana


Pesta porcina a fost confirmata in trei localitati dambovitene, Niculesti, Razvad si Lunguletu, iar miercuri s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor din judet pentru a adopta masurile care se impun, se arata intr-un comunicat al Prefecturii.

La sfarsitul lunii trecute si inceputul lunii iulie, la nivelul judetului, au mai fost confirmate focare de pesta porcina in Niculesti si Lunguletu.

 

„Centrul Local de Combatere a Bolilor din judetul Dambovita s-a intrunit ca urmare a confirmarii aparitiei virusului de pesta porcina africana in judetul Dambovita, in mai multe gospodarii dupa cum urmeaza: comuna Niculesti, satul Movila: 1 gospodarie; comuna Razvad, sat Razvad: 1 gospodarie; comuna Lunguletu, sat Lunguletu: 2 gospodarii. Au fost adoptate, in cadrul sedintei, planurile de masuri privind controlul si combaterea acestei boli si au fost aprobate deciziile de plasare sub supraveghere in confirmare de pesta porcina africana╦«, se mentioneaza in comunicatul Prefecturii Dambovita.

 

Conform sursei citate, s-a luat masura uciderii porcinelor din gospodariile afectate, urmand a se realiza supravegherea clinica si catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul intregii localitati, fiind plasati sub observatie sanitar-veterinara, pana la clarificarea situatiei sub aspect epidemiologic.

 

In conformitate cu planul de masuri aprobat, s-au stabilit zonele de restrictie in jurul focarelor si instalarea filtrelor rutiere in scopul prevenirii transportului de carne in interiorul localitatilor mentionate.

 

„Precizam ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar din localitate, Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Dambovita si autoritatilor locale. Totodata, solicitam sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea masurilor dispuse, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele acesteia; proprietarii ai caror animale sunt ucise vor fi despagubiti de catre stat. Reamintim ca pesta porcina africana (PPA) nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, ea avand un puternic impact la nivel economic si social╦«, potrivit comunicatului citat.Poti fi interesat si de