In Spania, 60% dintre porci sunt crescuti in sistem integrat
Marti, 02 Februarie 2016
Marti, 02 Februarie 2016
In timp ce crescatorii de porci din multe state europene sufera de pe urma embargoului introdus de Rusia, omologii lor din Spania, al doilea mare producator european de carne de porc, au putut sa supravietuiasca gratie faptului ca majoritatea dintre ei lucreaza pentru o companie, informeaza AFP.
Aceste companii detin si furnizeaza animalele, nutretul si produsele veterinare, in timp ce fermierul primeste o suma fixa pentru fiecare porc crescut si se ocupa de investitiile in infrastructura si plata angajatilor. Acest model de integrare verticala actioneaza ca o plasa de siguranta pentru fermieri, avand in vedere ca, atunci cand preturile la carnea de porc scad, companiile sunt cele care au de suferit.
Acest sistem integrat ferma-companie din Spania difera in mod radical de situatia din Germania, cel mai mare producator european de carne de porc, sau de cazul Frantei, al treilea producator european, unde fermierii independenti - sau cooperativele - sunt responsabili de cea mai mare parte a productiei. Insa, independenta vine cu un pret, o dovada in acest sens fiind situatia din Franta, unde multe crescatorii sunt in pragul falimentului
Aproximativ 60% dintre porcii din Spania sunt crescuti in acest sistem integrat si doar 18% in cooperative, iar 22% de fermieri independenti, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Porci din Spania (Anprogapor), Miguel Angel Higuera.
Potrivit acestuia, in cadrul sistemului integrat, contractul include un pret fix pentru fiecare porc produs, indiferent de evolutiile de pe piata materiilor prime sau la pretul carnii de porc. Crescatorul dispune de un venit asigurat si, in cazul unui soc, grupul industrial este cel care suporta efectele negative.
Pe langa acest sistem integrat, Spania mai are si alte atuuri: pasiunea spaniolilor pentru renumitul jambon iberic, dar si salariile mai mici decat in Franta sau Germania. In plus, exploatatiile spaniole sunt mai mari, cu aproximativ 500 de scroafe in medie, fata de 260 in Germania si 230 in Franta, ceea ce permite realizarea unor economii la scara.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...