In Romania mai sunt active 135 de focare de pesta porcina africana

In Romania mai sunt active 135 de focare de pesta porcina africana


Un numar de 135 de focare de pesta porcina africana (PPA) erau active saptamana trecuta, dupa ce 88 de focare au fost stinse in intervalul 30 decembrie - 6 ianuarie, potrivit unui comunicat remis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Dintre focarele stinse, 16 focare erau in exploatatii comerciale de porcine, inclusiv in exploatatii comerciale de tip A.

 

Numarul total al porcinelor aflate in focarele active este de 276.348.

 

In intervalul 30 decembrie - 6 ianuarie au fost inregistrate 10 noi focare de pesta porcina africana, astfel: trei focare in judetul Bihor, doua focare in judetul Cluj si cate un focar in judetele Dolj, Harghita, Prahova, Satu-Mare, Vaslui.

 

Cele 88 de focare stinse in aceasta perioada au fost in judetele Teleorman (70 de focare stinse), Ilfov (8 focare), Giurgiu (6 focare), Dambovita, Timis, Bucuresti, Vaslui (cate un focar).

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania - pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost diagnosticate 6.161 de cazuri la mistreti, in 41 de judete. In conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreti se sting dupa cel putin doi ani de la aparitia lor.

 

In intervalul 1 - 6 ianuarie, au fost inregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreti: patru cazuri la mistreti gasiti morti in judetul Bistrita-Nasaud, doua cazuri la mistreti vanati in judetul Dambovita, doua cazuri la mistreti vanati in judetul Iasi, cate un caz la mistret vanat in judetele Bihor si Tulcea, un caz la mistret gasit mort in judetul Hunedoara.Poti fi interesat si de