In Romania evolueaza 62 de focare de pesta rumegatoarelor mici, dintre care 50 sunt in judetul Tulcea
Vineri, 30 August 2024
Vineri, 30 August 2024
Din focarele active, opt sunt in exploatatii comerciale, 15 in exploatatii comerciale de tip A, 38 in exploatatii nonprofesionale, iar un focar se afla intr-o stana, conform datelor din 29 august 2024.
Numarul total al animalelor din focarele active se ridica la 234.088, animale declarate in rapoartele de notificare-confirmare, din care 221.420 de animale au fost inregistrate in focare dupa ucidere.
Potrivit sursei citate, in judetul Tulcea au fost confirmate 50 de focare in 10 localitati din care: 7 in exploatatii comerciale, 15 in exploatatii comerciale de tip A si 28 in exploatatii nonprofesionale cu un total de 213.511 de animale declarate in rapoartele de notificare-confirmare, respectiv un total de 202.953 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere; in judetul Constanta au fost confirmate 9 focare in 6 localitati in exploatatii non profesionale cu un total de 6.865 de animale declarate in rapoartele de notificare- confirmare, respectiv un total de 4.990 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere.
De asemenea, in judetul Timis au fost confirmate doua focare intr-o localitate din care: o exploatatie comerciala cu un total de 12.500 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 12.884 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere si o exploatatie nonprofesionala cu un total de 623 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare.
In judetul Ialomita a fost confirmat un focar intr-o stana cu un total de 589 de animale declarate in raportul de notificare-confirmare, respectiv un total de 593 de animale afectate inregistrate in focar dupa ucidere.
In acest context, ANSVSA solicita operatorilor economici din Romania implicati in activitatea de comert cu rumegatoare sa acorde maxima atentie instructiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA judetene, pentru a isi proteja efectivele de rumegatoare mici de aceasta boala.
"ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine si caprine, precum si al cetatenilor, pentru a aplica masurile de biosecuritate, a anunta imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale si a respecta toate masurile dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii", se mentioneaza in comunicat.
De asemenea, orice suspiciune de boala trebuie notificata in cel mai scurt timp DSVSA judetene. Pesta Rumegatoarelor Mici este o boala virala grava, care nu afecteaza omul, dar afecteaza rumegatoarele mici, respectiv ovinele si caprinele. Mortalitatea in cazul animalelelor infectate poate ajunge la 70%.
In ceea ce priveste productia de carne de porc, aceasta a fost mai mare fata de perioada similara...
Astfel, din cele 17 focare stinse, 10 s-au aflat in judetul Tulcea, 6 in judetul Constanta si un ...
Dupa pizza, in clasamentul comenzilor, s-au aflat supele si micii. 'In acelasi timp, pro...