In Romania, fiecare persoana arunca anual 100 de kg de alimente

In Romania, fiecare persoana arunca anual 100 de kg de alimente


Risipa de alimente si problema deseurilor alimentare reprezinta una dintre marile probleme ale lumii moderne, iar anual in Romania este inregistrata o risipa de alimente de cinci milioane de tone, a declarat la Chisinau Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, care a participat la consultarile informale in vederea pregatirii Conferintei Regionale pentru Europa a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO). In total, anual sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile agricole, iar costurile economice (excluzand fructele de mare si pestele) ajung la 750 de miliarde de dolari, a atentionat Daniel Constantin.

aaaaaaaaRisipa de alimente si problema deseurilor alimentare reprezinta una dintre marile probleme ale lumii moderne, iar anual in Romania este inregistrata o risipa de alimente de cinci milioane de tone, a declarat la Chisinau Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, care a participat la consultarile informale in vederea pregatirii Conferintei Regionale pentru Europa a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO). In total, anual sunt risipite 1,3 miliarde de tone de alimente, productia de hrana neconsumata ocupa 30% din terenurile agricole, iar costurile economice (excluzand fructele de mare si pestele) ajung la 750 de miliarde de dolari, a atentionat Daniel Constantin.

Europenii arunca in medie 180 de kg de hrana pe cap de locuitor, iar in Romania fiecare persoana arunca 100 de kg de hrana, potrivit ministrului agriculturii, care a mentionat ca anul 2014 a fost desemnat de Comisia Europeana drept anul impotriva risipei de alimente. In Romania, Crucea Rosie romana a demarat in 2009 un proiect prin care colecteaza alimente pentru a le oferi persoanelor fara venituri. 'Inainte de a arunca o felie de paine pentru ca nu ne place cum arata, sa ne gandim ca sunt oameni care mor de foame pentru ca nu au aceasta felie de paine', a declarat Daniel Constantin. In cadrul discursului sau, ministrul a salutat desfasurarea reuniunii la Chisinau, mentionand ca aceasta este organizata in premiera in parteneriat de Romania si Republica Moldova.

El a salutat si dezvoltarea relatiilor bilaterale romano-moldave in ultimul timp si a exprimat sprijinul Romaniei in demersurile de a alinia agricultura Republicii Moldova la standardele europene. Ministrul agriculturii si industriei alimentare de la Chisinau, Vasile Bumacov, a salutat gestul Romaniei de a organiza reuniunea la Chisinau, mentionand ca este o sansa buna de a pune in discutie si a evidentia atat problemele existente in regiune, cat si ale Republicii Moldova in particular. Reuniunea de la Chisinau, la care participa reprezentanti din 26 de state, are rolul de a pregati Conferinta Regionala pentru Europa a Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), ce se va desfasura la Bucuresti, anul viitor, intre 29 martie si 4 aprilie.



Poti fi interesat si de