In Braila se inmultesc focarele de pesta porcina. In Salaj se reduc restrictiile

In Braila se inmultesc focarele de pesta porcina. In Salaj se reduc restrictiile


In vreme ce in judetul Braila, unul dintre cele mai afectate de pesta porcina, numarul focarelor a ajuns la 123, in judetul Salaj se restrang restrictiile pentru vanatori in zonele afectate de PPA.

Numarul focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila a ajuns la 123, din care 11 in exploatatii comerciale si doua cazuri la mistreti, in total fiind eutanasiati aproximativ 230.000 de porci, au informat reprezentantii DSVSA Braila.

 

Ca masura de prevenire a raspandirii bolii, autoritatile brailene au eutanasiat 195.880 de porci, din efectivele celor 11 societati comerciale afectate, si 32.260 de porci din gospodariile populatiei.

 

In ceea ce priveste despagubirile acordate de stat pentru porcii omorati, judetul Braila se situeaza cu cele mai mari sume, pana in prezent fiind platite 20.813.000 lei catre societati comerciale si 27.945.000 lei catre persoane fizice.

 

Potrivit DSV Braila, mai sunt in lucru doua dosare pentru societati comerciale, cu suma totala de 9.390.000 lei, si 25 dosare pentru gospodariile populatiei, cu un total de 4.270.000 lei.

 

De la inceputul lunii decembrie, in judetul Braila au fost confirmate 12 focare de pesta porcina in gospodarii si doua in ferme specializate in cresterea porcilor, fiecare ferma avand un efectiv de aproximativ 1.000 de exemplare.

 

In judetul Giurgiu au sosit toti banii necesari pentru despagubirea gospodarilor in cazul porcilor ucisi de la depistarea focarelor de pesta porcina africana si pana la finalul acestei saptamani toti cei afectati vor primi banii, potrivit reprezentantului DSVSA Giurgiu, medicul Darie Andrei.

 

"Am acordat despagubiri la Branistari, Mihai Bravu, astazi definitivam acordarea despagubirilor in localitatea Calugareni si maine incepem acordarea despagubirilor la Comana, astfel incat pana la finalul acestei saptamani toti oamenii ai caror porci au fost ucisi pentru a preveni raspandirea pestei porcine africane sa primeasca banii pentru despagubiri. In aceasta saptamana ANSVSA a virat toti banii care mai erau necesari pentru despagubiri", a declarat medicul specialist in sanatatea animalelor Darie Andrei.

 

Potrivit dosarelor intocmite de DSVSA Giurgiu, valoarea totala a despagubirilor pentru gospodarii din judet este de 1,1 milioane de lei, dintre care 137 mii lei la Branistari pentru 141 de porci ucisi, 341 mii lei la Mihai Bravu pentru 473 de porci, 170 mii lei la Comana pentru 199 de porci, 408 mii lei la Calugareni unde au fost ucisi 421 de porci, 31 mii lei la Gostinari cu 19 porci si 16 mii lei la Stoenesti pentru 13 porci ucisi.

 

Vesti bune vin si din judetul Salaj. Carnea porcilor mistreti sanatosi vanati in zonele afectate de pesta porcina africana din Salaj va putea fi consumata, conform unei hotarari a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) luata marti, care prevede, totodata, restrangerea zonelor cu restrictii in cazul fondurilor de vanatoare incluse in zona afectata.

 

'Planul prevede ca in fondurile de vanatoare din zona infectata carcasa porcilor mistreti vanati poate fi valorificata pentru consumul propriu al vanatorului, in cazul in care analizele de laborator se dovedesc a fi negative. Planul de masuri adoptat in luna august prevedea ca toti mistretii recoltati din zonele afectate se neutralizeaza prin ingropare sau prin ardere in-situ, sub supraveghere oficiala sanitara veterinara, in gropile de incinerare executate de catre gestionarul fondului cinegetic', se arata intr-o informare de presa data publicitatii marti de Institutia Prefectului Salaj.

 

In Salaj au fost depistati, in aceasta vara, patru mistreti cu pesta porcina africana, in zona afectata fiind incluse 10 fonduri de vanatoare.

 

Potrivit sursei citate, in cazul celor 10 fonduri de vanatoare afectate zona infectata a fost stabilita pe o raza de 8 kilometri fata de locul in care a fost identificat mistretul cu pesta porcina africana, iar zona de control temporar inca cinci kilometri in exteriorul zonei infectate. Anterior, zona infectata includea in intregime fiecare din aceste fonduri de vanatoare.

 

Pana in prezent, de pe fondurile de vanatoare afectate au fost recoltati circa 200 de mistreti, se mai arata in informarea Institutiei Prefectului Salaj.



Poti fi interesat si de