In 2018, romanii au consumat lunar cate 3,6 kilograme de carne de persoana

In 2018, romanii au consumat lunar cate 3,6 kilograme de carne de persoana


Institutul National de Statistica a publicat azi, prin intermediul unui comunicat de presa, cativa indicatori privind consumul alimentar in Romania. Ziua Mondiala  a Alimentatiei este sarbatorita anual, la 16 octombrie.

Potrivit INS, consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2018 de 3,60 kg/persona, in crestere fata de anul 2017. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 4,84 kg/persoana lunar, in crestere fata de anul anterior cu 0,09kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 58,07kg/persoana.

 

Painea si produsele de franzelarie reprezinta unul din alimentele de baza pentru toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20kg/persoana in anul 2017), insemnand anual 96,5kg/persoana (98,4 kg/persoana in 2017).

 

Consumul de lapte a fost, in anul 2018, in medie lunar, de 5,63 litri/persoana (5,77litri/persoana in 2017). In anul 2018, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (6,21litri/persoana in 2017 si 6,08litri/persoana in 2018), iar cel mai scazut in cele de someri (4,12 litri/persoana in 2017 si 4,26litri/persoana in 2018).

 

Consumul de branzeturi si smantana este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,66kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,08kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferentiat mai mult in functie de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintr-o singura persoana (2,24kg/persoana).

 

Cartoful este un aliment care se consuma in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02kg. Lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariati.

 

Consumul de legume si conserve din legume a fost, in anul 2018, de 8,08kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fata de anul anterior cu 0,09kg/persoana. Ca si in cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferentiaza cel mai mult in functie de marimea si componenta gospodariei. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,35kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,07kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai multi copii (5,01kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (5,65kg/persoana)

 

Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03kg in anul 2018 si 3,90 kg in anul 2017.



Poti fi interesat si de