In 2018, romanii au consumat lunar cate 3,6 kilograme de carne de persoana
Marti, 15 Octombrie 2019

Marti, 15 Octombrie 2019
Potrivit INS, consumul mediu lunar de carne proaspata pe o persoana a fost, in anul 2018 de 3,60 kg/persona, in crestere fata de anul 2017. Impreuna cu preparatele din carne, acesta se ridica la 4,84 kg/persoana lunar, in crestere fata de anul anterior cu 0,09kg/persoana lunar, ceea ce inseamna un consum mediu anual de 58,07kg/persoana.
Painea si produsele de franzelarie reprezinta unul din alimentele de baza pentru toate categoriile de gospodarii analizate. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar a fost de 8.00 kg (8,20kg/persoana in anul 2017), insemnand anual 96,5kg/persoana (98,4 kg/persoana in 2017).
Consumul de lapte a fost, in anul 2018, in medie lunar, de 5,63 litri/persoana (5,77litri/persoana in 2017). In anul 2018, nivelul cel mai inalt s-a inregistrat in gospodariile de pensionari (6,21litri/persoana in 2017 si 6,08litri/persoana in 2018), iar cel mai scazut in cele de someri (4,12 litri/persoana in 2017 si 4,26litri/persoana in 2018).
Consumul de branzeturi si smantana este mai ridicat la gospodariile de pensionari (1,66kg/persoana) si mai scazut la cele de someri (1,08kg/persoana). Nivelul consumului de branzeturi si smantana este diferentiat mai mult in functie de numarul persoanelor din gospodarie, cel mai inalt inregistrandu-se la gospodariile formate dintr-o singura persoana (2,24kg/persoana).
Cartoful este un aliment care se consuma in cantitati relativ apropiate in toate categoriile de gospodarii. Pe ansamblul gospodariilor, in anul 2018, consumul mediu lunar pe o persoana a fost de 3,02kg. Lucratorii pe cont propriu si pensionarii depasesc usor acest nivel, consumul cel mai scazut inregistrindu-se in gospodariile de agricultori, someri si salariati.
Consumul de legume si conserve din legume a fost, in anul 2018, de 8,08kg, in medie lunar pe o persoana, in crestere fata de anul anterior cu 0,09kg/persoana. Ca si in cazul consumului de cartofi, consumul de legume se diferentiaza cel mai mult in functie de marimea si componenta gospodariei. Consumul cel mai mare s-a inregistrat in gospodariile formate dintr-o singura persoana (12,35kg/persoana) si in gospodariile fara copii (9,07kg/persoana), iar cel mai mic in gospodariile cu 4 si mai multi copii (5,01kg/persoana) si, respectiv, in cele compuse din 6 si mai multe persoane (5,65kg/persoana)
Consumul de fructe este de nivel relativ scazut, pe ansamblul gospodariilor, consumul mediu lunar pe o persoana fiind de 4,03kg in anul 2018 si 3,90 kg in anul 2017.
Retetele noi, cu combinatii asezonate perfect, gata de pus pe gratar, si ambalaje care iti trezes...
"La achizitionarea produselor alimentare: verificati cu atentie aspectul carnii tocate; nu cumpar...
Carnea de pui ramane un aliment esential in dieta romanilor, insa tot mai multi consumatori cer t...