In 10 ani, APIA a derulat fonduri de peste 23 miliarde de euro
Luni, 03 Decembrie 2018
Luni, 03 Decembrie 2018
"In cei zece ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, APIA a derulat fonduri europene si nationale destinate sustinerii agriculturii romanesti si fermierilor romani de peste 23 miliarde euro. Rata medie anuala de absorbtie a fondurilor europene este de peste 96%. In medie, la APIA se depun 900.000 de cereri in fiecare an, pentru o suprafata de peste 9,5 milioane hectare. Aceste cereri sunt prelucrate de catre colegii de la APIA. Si fondurile sunt mari si numarul de personal este pe masura. In prezent, APIA are un personal de 4.800 de angajati", a afirmat Pintea.
El a subliniat ca in 2007 APIA derula mai putin de 10 forme de sprijin destinate fermierilor romani, insa, odata cu implementarea noii politici agricole comune, dupa anul 2015 pana in prezent fermierii beneficiaza de peste 100 de scheme de plata, de forme de sprijin.
"Incepand cu 2007, dupa aderarea la Uniunea Europeana, APIA implementeaza scheme si masuri de sprijin destinate fermierilor finantate din doua fonduri europene: Fondul European de Garantare Agricola, implementat strict de APIA, prin care se acorda platile directe, masurile de piata, masurile de promovare a produselor agricole, si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala, prin care APIA gestioneaza masurile delegate din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Fata de aceste doua fonduri europene, o suma consistenta o avem si din bugetul national, din care se acorda ajutoarele nationale tranzitorii, cat si ajutoarele nationale de stat. Ca si alocari financiare si plati care au fost efectuate de catre APIA prin FEGA, din alocarea financiara pe care am avut-o in perioada 2007-2014, de 7,71 miliarde euro, APIA a efectuat plati in aceasta perioada de 7,38 miliarde euro, iar alocarea financiara pentru urmatorul exercitiu financiar, respectiv 2015-2020, a fost de peste 11 miliarde euro, si, fiind la inceput de drum, pana in momentul de fata avem plati efectuate peste 5 miliarde euro. In ceea ce priveste Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, prin masuri delegate in primul exercitiu am avut 3 miliarde euro ca si alocare, plati de 2,940 miliarde euro, iar pentru noul exercitiu avem 3,11 miliarde euro si pana in momentul de fata plati de peste 1,350 miliarde euro", a explicat directorul APIA.
Potrivit acestuia, in campania 2017, in exercitiul financiar 16 octombrie 2017-15 octombrie 2018, APIA a autorizat la plata suma de 2,820 miliarde euro, din care 2,636 miliarde euro in Campania 2017 au fost din Fondul European de Garantare Agricola, Fondul European de Dezvoltare Rurala si cofinantari si peste 183 milioane euro masuri de piata in comert exterior si ajutoare de stat.
In ceea ce priveste plata pe suprafata, Pintea a subliniat ca APIA a inceput plata in avans in data de 16 octombrie, aceasta urmand sa se incheie pe 30 noiembrie, iar plafonul pus la dispozitie pentru fermierii romani in 2018 este de 1,912 miliarde euro, pana in 27 noiembrie intrand in conturile acestora peste un miliard de euro.
"Din 16 octombrie pana ieri (27 noiembrie n.r.) am platit fermierilor peste un miliard de euro, bani care au intrat in conturile acestora, si ne-am propus ca pana la finele anului sa dam peste 1,6 miliarde euro", a precizat seful APIA.
Pe de alta parte, Adrian Pintea a vorbit si despre colaborarea cu Agentia de Interventie si Plati pentru Agricultura din Republica Moldova, care in 2010, prin semnarea primului protocol de colaborare, reinnoit in primavara lui 2018, are ca obiect realizarea de schimburi de experienta si bune practici.
"In 29-30 octombrie anul acesta a avut loc o prima vizita de studiu in Romania a unei delegatii mixte din Republica Moldova, care a fost formata din reprezentanti AIPA si ai Ministerului Agriculturii, Dezvoltarii Regionale si Mediului. Scopul vizitei a fost realizarea unui schimb tehnic de experienta in domeniul IT, avand in vedere analiza derularii de catre autoritatile din Republica Moldova privind fiabilitatea si oportunitatea instituirii pe viitor a unei scheme de plati directe pe suprafata pentru fermierii moldoveni. Aceasta cooperare va continua intr-o dinamica accentuata cu noi schimburi de experienta in domeniile de interes pentru partea moldoveana", a mai spus Adrian Pintea.
In perioada 27-29 noiembrie la Chisinau a avut loc cea de-a cincea editie a "Saptamanii Afacerilor", organizata de Agentia de Investitii, sub egida Guvernului Republicii Moldova, eveniment care isi propune sa stabileasca noi relatii comerciale, durabile si transparente cu parteneri din intreaga lume si la care sunt asteptati in jur de 1.000 de participanti din 53 de tari.
Evenimentul, consacrat antreprenoriatului, promovarii exporturilor si atragerii investitiilor in regiune, este dedicat celor isi propun sa-si internationalizeze businessul, sa cunoasca noile tendinte in abordarea parteneriatelor externe, sa indentifice noi clienti sau piete de desfacere, sa adopte noi modele de reusita in afaceri si solutii pentru provocarile cotidiene.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...