Importurile ieftine scot producatorii romani de carne de pe piata

Importurile ieftine scot producatorii romani de carne de pe piata


Desi consumul de carne de porc este in crestere in acest an, producatorii locali trec printr-o perioada destul de grea. Pe fondul embargoului impus de Rusia la importurile de carne din UE, peste 130.000 de tone de carne nu au putut fi valorificate, fiind directionate in general catre tarile din estul Europei.

importuriDesi consumul de carne de porc este in crestere in acest an, producatorii locali trec printr-o perioada destul de grea. Pe fondul embargoului impus de Rusia la importurile de carne din UE, peste 130.000 de tone de carne nu au putut fi valorificate, fiind directionate in general catre tarile din estul Europei.

Efectele nu au intarziat sa apara pe piata locala, unde in primul semestru al acestui an importurile erau mai mari cu 13.000 tone de carne de porc, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fiind de asteptat ca volumele sa creasca in continuare, potrivit estimarilor reprezentantilor Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si ai Asociatiei Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin (FISS).

Cele doua asociatii au tras un semnal de alarma cu privire la situatia catastrofala in care se afla crescatorii locali, amenintati de faliment din cauza importurilor foarte ieftine. De la jumatatea lunii august luna de varf in general pentru vanzarile de carne de porc livrarile crescatorilor sunt tot mai mici, desi exista cerere de carne de porc pe piata.

In Romania intra carne de porc la preturi foarte mici. Cele 130.000 de tone de carne de porc, la cat se ridica disponibilul UE, acopera intreaga productie din abatoarele romanesti la sase luni, a declarat Stanca Tudor, director executiv APCPR.

Cei care castiga de pe urma acestei situatii, sunt comerciantii si nicidecum consumatorii, dupa cum sustin crescatorii.

Reprezentantul APCPR spune ca se asteapta ca importurile de carne de porc sa depaseasca in acest an 100.000 de tone, comparativ cu 83.000 de tone, anul trecut, cand productia interna a asigurat 67% din necesar.

La inceputul lunii octombrie,potrivit datelor APCPR si AFISS, pierderea medie inregistrata pe cap de animal era de 42 lei, echivalentul a 9,4 euro, iar pagubele cresc de la o zi la alta. Alex Jurconi, membru in consiliul director al APCPR, spune ca la momentul actual pierderile au ajuns chiar la 100 de lei pe cap de animal.

Incepand din luna iulie 2014, pretul oferit de abatoare pentru porcii vii a scazut constant pana la 5,4 5,5 lei / kg viu in ultima saptamana, fa?a de 7,0 7,2 lei/kg viu in anul 2013. In Romania, pretul de cost pentru kilogramul de carne se ridica la 5,9-6 lei.



Poti fi interesat si de