Importul de produse de origine animala din Republica Moldova si Ucraina, interzis
Luni, 03 Octombrie 2016
Luni, 03 Octombrie 2016
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat ca pentru a preveni patrunderea in tara a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusa interzicerea importului de catre consumatori a produselor de origine animala din Republica Moldova si Ucraina.
Vom dispune interzicerea importului a produselor de origine animala de catre consumatori (din Republica Moldova si Ucraina, n.r.). Am informat si presedintele si premierul. In momentul in care ar intra in tara (pesta porcina africana, n.r.), toti porcii din zona respectiva ar trebui sacrificati. Ar fi pierderi incomensurabile, greu de estimat la ora actuala. Stiu din experienta statelor membre ale UE, Balticele si Polonia, care au avut pierderi foarte mari, a afirmat ministrul Agriculturii.
El a subliniat, pentru presa, ca PPA este o maladie extrem de periculoasa pentru care nu exista vaccin, iar in momentul in care ar ajunge in tara s-ar inregistra pagube foarte mari.
Achim Irimescu a punctat faptul ca masurile de preventie vizeaza, in primul rand, oprirea patrunderii in tara a produselor animale din cele doua tari, precum si controlul asupra migratiei porcilor mistreti in zona de frontiera cu cele doua state.
Speram sa nu se intample lucrul acesta si am si luat masuri in acest sens. Martea viitoare vom avea un Comitet National de urgenta, de criza. Masurile trebuie sa vizeze canalele de intrare in tara, respectiv produsele introduse de consumatori - care sunt mai ieftine in Republica Moldova si Ucraina - si porcii mistreti care trec peste frontiera. Pentru mistreti se fac extrageri, impreuna cu veterinarii si cu vanatorii din zona, mistretii se vaneaza si se iau probe. Trebuie observat in zona de frontiera orice porc mistret gasit mort, acesta trebuie testat si se iau masuri, iar in frontiera avem alerta. Si Politia de Frontiera si ANAF cu Vama si medicii veterinari sunt prezenti non-stop, a detaliat ministrul Agriculturii.
Posibilitatea extinderii in tara noastra a pestei porcine africane, depistata in Republica Moldova, a constituit tema unei intalniri care a avut loc marti, 27 septembrie, la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, la initiativa presedintelui acesteia, liberalul Nini Sapunaru, la care au fost prezenti ministrul Agriculturii si reprezentantii mai multor institutii, intre care ANSVSA, structuri ale MAI, Politiei de Frontiera.
Ministrul Agriculturii a precizat, marti, ca doua sunt elementele extrem de importante care trebuie avute in vedere - avertizarea cetatenilor fata de riscul acestei boli si prevenirea efectiva a bolii, impotriva careia nu exista vaccin.
Este necesar, pe de o parte, ca cetatenii sa fie avizati de riscul acestei boli, pentru ca cetatenii pot contribui esential la propagarea si la intrarea acestei boli in tara prin importul de produse de origine animala prin alte cai, sa spunem asa, si este, repet, esential ca cetatenii de o parte si de alta a frontierei sa inteleaga acest lucru. Pe de alta parte institutiile abilitate sa-si faca datoria. Colegii de la Autoritatea Veterinara au facut tot ce se poate impreuna cu colegii din Republica Moldova pentru a sesiza la timp si a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele ca avem un caz daca nu doua de pesta porcina africana in Moldova (n.r. - Republica Moldova) si nu stiu daca trebuie sa asteptam momentul in care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred ca de fapt noi trebuie sa prevenim inca de pe acum si cred ca este cazul ca institutiile abilitate - MAI, Politia de Frontiera, IGSU, colegii veterinari si autoritatile locale, reprezentantii tuturor acestor institutii sa ia toate masurile necesare pentru a preveni, a explicat ministrul Irimescu.
Potrivit lui, pagubele pe care aceasta boala le-ar putea produce ar fi de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde.
Un focar de pesta porcina africana a fost inregistrat in ultimele zile in satul Mosana din raionul Doduseni, in Republica Molodova, la 53 de kilometri de cel mai apropiata localitate din Romania, respectiv Mitoc din judetul Botosani.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...