INS: In iunie, a crescut numarul total de animale si pasari sacrificate
Luni, 11 August 2014
Luni, 11 August 2014
Numarul total al animalelor si pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora a crescut, in iunie 2014, comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, la toate speciile, arata datele provizorii publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS).
Conform sursei citate, in intervalul analizat, numarul total de bovine sacrificate a crescut cu 25,9%, pana la 68.000 de capete, in timp ce greutatea lor in carcasa s-a majorat cu 37,2%, pana la 11.349 tone. Totodata, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut cu 9,1% (12.000 de capete), respectiv cu 15,6% (2.555 tone).
Pe de alta parte, in iunie 2014, comparativ cu iunie 2013, numarul total de porcine sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 5,4% (pana la 353.000 de capete), respectiv cu 5,8% (28.573 tone). Sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au crescut atat numeric, cat si la greutatea in carcasa cu 6,8% (pana la 312.000 capete), respectiv cu 8,1%, pana la 25.097 tone).
In ceea ce priveste numarul total de ovine si caprine sacrificate, datele INS releva o crestere de 11,9% (413.000 de capete), iar la greutatea lor in carcasa s-a consemnat un salt de 22,4%, pana la 4.973 de tone. Sacrificarile de ovine si caprine in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au crescut de 2,2 ori.
Tot la nivelul lunii 2014, numarul total al pasarilor sacrificate si greutatea in carcasa a acestora au crescut cu 12,4% (21.766 de capete), respectiv cu 11% (33.381 tone). In acelasi timp, in unitatile industriale specializate s-au inregistrat cresteri atat la numarul pasarilor sacrificate (+12,4%, 18.501 de capete), cat si la greutatea in carcasa a acestora (+9,3%, 28.372 tone).
In lunile analizate, greutatea medie in carcasa la animalele si pasarile sacrificate prezinta usoare oscilatii. De asemenea, in perioada iunie 2013 - iunie 2014, cele mai mari cresteri ale greutatii in carcasa s-au inregistrat in lunile aprilie si decembrie la ovine si caprine, respectiv la porcine, cand au avut loc sacrificarile traditionale ocazionate de sarbatorile de Paste si Craciun.
Potrivit INS, datele comparative iunie 2014 fata de mai 2014 arata ca numarul total de bovine sacrificate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 10,5%, respectiv cu 7%. In unitatile industriale specializate, numarul de bovine sacrificate a ramas constant, iar greutatea in carcasa a acestora a crescut cu 2,9%. In luna iunie 2014, ponderea bovinelor sacrificate in unitatile industriale specializate a fost de 17,6% din totalul sacrificarilor de bovine.
Numarul total de porcine sacrificate si greutatea acestora in carcasa s-a diminuat cu 14,1%, respectiv cu 13,3%, iar sacrificarile de porcine in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 88,4% din totalul porcinelor sacrificate. Numarul de porcine sacrificate in unitatile industriale specializate si greutatea lor in carcasa au scazut cu 6,3%, respectiv cu 6,5%.
In plus, totalul de ovine si caprine sacrificate a scazut de peste 1,9 ori, iar greutatea in carcasa a acestora de 1,6 ori. Taierile in unitatile industriale specializate au avut o pondere de 7% din totalul sacrificarilor de ovine si caprine, in acest tip de unitati numarul de ovine si caprine sacrificate si greutatea lor in carcasa fiind mai mare cu 45%, respectiv cu 48,9 %.
Numarul total al pasarilor sacrificate a crescut cu 1,4%, iar greutatea in carcasa s-a micsorat cu 3%. In unitatile industriale specializate s-au realizat 85% din totalul taierilor de pasari. Sacrificarile in acest tip de unitati au crescut la numarul de pasari sacrificate cu 1,4%, iar greutatea in carcasa a acestora a scazut cu 5,2%.
Sursa datelor INS contine informatii lunare privind sacrificarile totale de animale si pasari obtinute din doua surse: cercetarea statistica lunara pentru unitatile industriale specializate (abatoare), care furnizeaza date privind productia de carne de animale si pasari, in conformitate cu Regulamentele Parlamentului European si Consiliului privind statisticile referitoare la efectivele de animale si la carne, respectiv estimari ale sacrificarilor din afara abatoarelor (numarul de animale si pasari sacrificate si greutatea in viu a acestora), realizate de catre specialistii directiilor agricole judetene ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Cercetarea statistica este de tip exhaustiv, iar datele se colecteaza de la circa 250 de operatori economici, transmite Agerpres.
Reprezentantii sectorului agroalimentar romanesc pot transmite, pana pe 2 februarie 2018, contrib...
Autoritatile sanitar-veterinare din Brasov au anuntat ca interzic organizarea de targuri pentru v...
Compania AGRICOLA MAGAZINE are, incepand cu 15 ianuarie 2018, o noua conducere executiva, care ma...