HORA: Cresterea TVA-ului in HoReCa de la 9% la 19% poate duce industria in colaps
Miercuri, 12 Iulie 2023

Miercuri, 12 Iulie 2023
Organizatia HORA trage un semnal de alarma asupra faptului ca nu exista argumente care sa sustina o astfel de masura si, totodata, sectorul nu a fost consultat anterior, asa cum este firesc.
„Consideram o astfel de masura ca fiind neadecvata situatiei si care poate duce la un declin semnificativ al afacerilor din domeniu, care abia au reusit sa isi reconstruiasca business-ul dupa mai bine de 2 ani de pandemie si restrictii”, transmit reprezentantii HORA, care au subliniat de ce nu trebuie luata in considerare o astfel de masura.
1. In primul rand, aplicarea unei cote reduse de TVA in Horeca este un mod de functionare a industriei in toata Europa, nu reprezinta o exceptie in Romania.
Din contra, o crestere a TVA-ului ar plasa Romania pe locul 3 dupa Danemarca si UK, fiind astfel la risc de a pierde avantajul competitiv. In Franta se aplica un TVA de 10%, in Germania 7%, Austria 6% etc. Un sector esential pentru economie, asa cum este considerat turismul in Romania, nu ar mai putea evolua in conditiile unui TVA de 19%.
2. Evaziunea fiscala nu are inca o solutie de a fi combatuta de catre stat. Organizatia HORA a sustinut mereu dezvoltarea sanatoasa a industriei si face fata cu greu competitiei afacerilor din zonele gri si negre. O solutie ar fi ca autoritatile sa caute cai de a obtine venituri suplimentare din aceste zone, fara sa puna presiune tot pe contribuabilii corecti din sector. O crestere a TVA-ului ar avea un efect invers, creand un context in care ar creste tentatia pentru evaziune.
3. Cresterea de TVA ar presupune automat si cresterea preturilor, ce vor fi resimtite imediat de consumatori.
Preturile au tot crescut in ultimul an, iar operatorii sub nicio forma nu au cum sa sustina o noua crestere, mai ales la un astfel nivel. Aceasta crestere s-ar regasi chiar a doua zi in preturile catre consumatori si ar fi extrem de greu de asimilat de catre ei, fie ei romani sau straini, care oricum au multe alte optiuni pentru petrecerea vacantei.
4. Contextul pe care il traverseaza sectorul – revenirea dupa doi ani de blocaj cauzati de pandemie Industria a fost in colaps in cei peste 2 ani de pandemie, sute de afaceri s-au pierdut, mii de oameni au parasit sectorul. A fost cu siguranta cea mai mare criza a sectorului ospitalitatii din ultimii ani. De asemenea, nu mai devreme de final de 2022 am avut deja o crestere de la 5% la 9%, discutata, acceptata si asumata de catre operatori. Se implineste abia un an de cand industria a inceput sa simta o revenire, dar nu mai poate duce in carca o noua masura fiscala cu impact atat de semnificativ. Este de neacceptat ca dupa doar 6 luni sa se puna in discutie o noua crestere, care nu ar adduce decat si mai multa lipsa de predictibilitate.
“Ma astept ca autoritatile sa consulte public sectorul inainte de a lua o astfel de decizie cu un impact teribil asupra afacerilor. Ori nu ne-a intrebat nimeni nimic pana acum, speram deci sa ramana la nivel de zvon, pentru ca o astfel de masura ar insemna sa dam cu piciorul la cativa ani de eforturi sustinute, atat din partea noastra, a celor din industrie cat si a autoritatilor, pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas normal. Acesti cativa ani de cand TVA a fost redus de la 19% la 9% initial, de cand am aplicat metoda europeana, rezultatele au fost benefice atat pentru noi, cat si pentru cei care colecteaza taxele. In contextul unei cresteri a TVA-ului inapoi la 19%, veniturile pe care statul le colecteaza din industria noastra vor scadea cu siguranta, multi se vor muta la negru. Cand TVA a scazut, initial de la 19% la 9%, veniturile statului au crescut, sunt cifre care dovedesc. Vorbim de o industrie care este inca in refacere. O crestere de acest nivel se va reflecta imediat in preturi si va fi o noua povara tot pe umerii populatiei”, a declarat Ion Biris, Presedinte HORA.
Organizatia HORA se alatura astfel demersului FIHR de a amenda si contesta public o astfel de masura, cerand totodata consultari publice cu privire la decizii care ar putea afecta semnificativ un sector intreg.
HORA
In acelasi registru de inadvertente este si una dintre cele mai controversate probleme la ora actuala, cea a cotei de TVA aplicabile pentru cafeaua, limonada sau ceaiurile servite la restaurant, baruri si alte unitati, ca produse preparate, cu sau fara adaos de zahar sau lapte. Si acestea sunt produse comercializate la scara larga, iar in prezent exista mai multe curente de opinie cu privire la cota aplicabila, respective 9% sau 19%. Nu s-a identificat nicio opinie oficiala a autoritatilor care sa clarifice acest aspect, au existat doar discutii informale din care a reiesit ca s-ar aplica cota de 19% pentru unele dintre aceste produse.
Exista opinii si din partea operatorilor in acest sens, dar in majoritate, peste 80% dintre operatori consider ca aceste produse nu se regasesc printre cele descrise la codurile NC2202 10 00 si 2202 99, pentru care cota standard de TVA ar fi 19%, ci se regasesc la NC 2101 12 92, respective NC 2101 20 92, pentru care cota de TVA ar fi de 9%.
Din cauza incertitudinii create, HORA solicita public ca autoritatile sa isi exercite rolul active de indrumare a contribuabililor pentru corecta aplicare a acestor prevederi neclare, fie printr-o norma de aplicare, fie sa indice printr-o comunicare oficiala clara, ce cote de TVA se aplica pentru cafea, limonade si ceaiuri servite la restaurant ca produse preparate.
„În acest moment se lucrează pe trei mari şantiere: SPA Dunăre, Sifon Mălina, Sifon L...
Principalul motor al pieței continuă să fie oferta limitată, atât pe piața internă a Uniuni...
„Conducerea Agroland Business System SA informează piaţa cu privire la achiziţia unui teren...