HORA: 80% dintre angajatii HoReCa s-au vaccinat, iar restrictiile ar trebui ridicate
Joi, 13 Mai 2021

Joi, 13 Mai 2021
"Din pacate, industria ospitalitatii a fost atasata de numarul de vaccinati. Ni s-a pus in discutie ca o mare parte din angajatii din HoReCa sa fie vaccinati pentru a functiona ca inainte, adica la fel ca in 2019. Am luat acest lucru in considerare si ne-am mobilizat, astfel ca astazi 80% dintre angajati sunt vaccinati. Astfel ca HORA si-a facut treaba si putem merge in fata Guvernului sa spunem ca ne-am respectat angajamentele", a spus Mischie.
In consecinta, de la 1 iunie, activitatea in restaurante nu ar trebui sa mai aiba restrictii, considera el.
"Am solicitat ca activitatea in restaurante, cand vaccinul va fi la liber si datele de la INSP permisive, noi sa putem functiona in restaurante si pe terase fara restrictii. Iar in momentul in care specialistii Ministerului Sanatatii considera ca anumite date pot afecta activitatea, sa nu mai fie restrictii pentru cei vaccinati si pentru cei care aleg sa se testeze", a aratat oficialul industriei ospitalitatii.
Mischie a adaugat ca HORA a initiat un ghid de bune practici pentru operatorii din acest sector, astfel incat activitatea sa fie cat mai eficienta in conditiile actuale.
In plus, sectorul HoReCa solicita Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut in urmatorii 3-5 ani, ca masura compensatorie pentru pierderile suferite de aceasta industrie in timpul pandemiei.
"Exista in momentul de fata discutii cu reprezentantii Guvernului pentru despagubiri, compensari, atat pe Legea 224, respectiv 20% din diferenta cifrei de afaceri 2020 versus 2019, dar suntem in discutii si pentru despagubiri, compensari aferente perioadei in care industria a fost restrictionata si inca este in anul 2021. Aceste despagubiri ar trebui sa fie sub forma diferentei de cifra de afaceri sau am venit cu o propunere prin care, avand in vedere deficitul de personal si criza de forta de munca din aceasta industrie, angajatii sa beneficieze de zero taxe pentru salariu minim brut pe economie pentru 3-5 ani, acesta putand fi un test si la nivel national", a spus Mischie.
La randul sau, Paul Ene, secretar de stat in Ministerul Economiei, prezent la conferinta, a aratat ca sectorul HoReCa ar putea fi inclus intr-un proiect-pilot privind aplicarea acestei masuri incepand de anul viitor.
"Legat de propunerea celor de la HORA privind zero taxe pe salariul minim in industria HoReCa, coalitia de guvernare si-a asumat prin programul de guvernare ca, in functie de cum va arata bugetul la anul, sa avem un domeniu-pilot in care sa aplicam aceasta masura. Noi, la Ministerul Economiei, ne dorim ca zona HoReCa si turismul sa faca parte din acest domeniu-pilot pentru a sustine si a arata ca este o masura buna pentru intreaga economie", a spus Ene.
El a subliniat ca vaccinarea este metoda cea mai buna pentru a scadea rata de infectare si pentru a reveni la normal.
"PiaÅ£a agricolă internaÅ£ională se află într-o perioadă complexă, deoarece preÅ£urile la cafe...
Volumul a fost cu 15,2% mai mare decât în iunie È™i a atins cel mai ridicat ...
"Analizăm paÅŸi vizând procesarea locală la finalul lanÅ£ului de valoare adăugată, precum lus...