Guvernul vrea sa stabileasca prin lege noi conditii pentru produsele romanesti
Vineri, 15 Martie 2024
Vineri, 15 Martie 2024
"De la nivelul cabinetului prim-ministrului am primit o informare si o solicitare de opinii in legatura cu un act normativ ce ar trebui sa stabileasca cumva care sunt exigentele clare pentru a numi un produs "Romanesc", "Boieresc", "Camara bunicii" sau cele cu care suntem deja familiarizati. Ca sa intelegem de ce cred ca s-a luat in calcul aceasta situatie, pentru ca, la un moment dat, verificand un producator de siropuri ce livra pentru aceste marci, am constatat ca singurul ingredient romanesc era apa cu care se dilua smecleul venit din alte tari. Pana si zaharul era, de asemenea, din afara, nu numai a Romaniei, ci si din afara spatiului european. Si iata, asa cum spuneam, de la nivelul Guvernului exista o evaluare a acestor situatii, pentru a nu mai putea numi un produs ca fiind romanesc, in conditiile in care poate doar cartonul in care este ambalat este de origine romaneasca", a declarat Horia Constantinescu, la conferinta "Sustenabilitate si digitalizare. Beneficiile inteligentei artificiale si pericolul Deep Fake pentru consumator", organizata de Asociatia Suta la Suta Romanesc si Tribuna Consumatorilor.
In aceea ce priveste garantia ca alimentele cu mentiunea bio sunt intr-adevar bio, presedintele ANPC a spus ca sunt mai multe autoritati in Romania, care vegheaza intregul lant alimentar, considerand insa ca niciodata nu sunt prea multi in a pazi siguranta cetateanului.
"Suntem mai multe autoritati, cele care vegheaza pe intreg lantul alimentar. Din pacate, unii dintre colegii din alte institutii au impresia ca tot terenul le apartine si isi doresc cumva eliminarea altor autoritati. (...) Cred ca niciodata nu suntem prea multi in a pazi siguranta cetateanului si bineinteles, inclusiv la nivelul Comisiei Europene, cel putin autoritatea noastra a atras atentia ca, de exemplu, semaforizarea NutriScore care recomanda ca un aliment este sau nu sanatos, prin inscriptionarea acestuia cu un semafor si punerea pe culoarea verde, in opinia noastra, nu reprezinta o indicatie de sanatate absolut deloc. Poate alimentul respectiv are putine zaharuri si putina grasime, dar are tot tabelul lui Mendeleev si vom reusi in felul acesta sa mancam si alimente pe care nu credeam ca le vom inghiti vreodata. Iata ca avem nevoie de opinii, nu neaparat ale specialistilor, avem inclusiv nevoie de opinia cetateanului in raport cu asteptarile acestuia. Cred ca la un moment dat, inclusiv Comisia Europeana ar trebui sa ia decizia sanatoasa, de a nu ne mai invata ca noi putem inghiti imazalil (substanta utilizata pentru protectia plantelor, pesticid, n.r.), dar numai o lingurita in fiecare zi ca sa luminam, nu sa si murim, si plimbandu-ne prin camera sa economisim curent electric", a explicat el.
Constantinescu a mentionat ca Autoritatea primeste din partea consumatorilor sute de mii de reclamatii, ceea ce arata ca institutia a castigat din ce in ce mai multa incredere in randul consumatorilor, mentionand totodata ca activitatea din amenzile aplicate din momentul numirii sale la ANPC, respectiv ianuarie 2022 si pana in prezent, a crescut de sase ori fata de anul 2021.
"Nu neaparat se ridica numarul actiunilor de control ci imbunatatirea acestora, in sensul in care modificand procedura, noi acum extindem controlul, nu mai mergem sa verificam doar samponul reclamat, daca tot cheltuim banii statului pentru a fi la un punct de lucru, la un moment dat, verificam intreaga activitate a operatorului economic pentru a fi siguri ca nu am trecut pe acolo si din superficialitate sau neatentie ne-au scapat lucruri", a explicat seful ANPC.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...