Guvernul vrea sa plafoneze adaosul comercial pentru toate produsele procesate in Romania

Guvernul vrea sa plafoneze adaosul comercial pentru toate produsele procesate in Romania


Toate produsele procesate in Romania vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, proiectul de ordonanta urmand sa fie lansat in dezbatere in perioada urmatoare, iar ulterior va fi aprobat in Guvern, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, intr-o conferinta de presa.

"In prezent, mai avem o discutie cu retailerii si cu procesatorii si probabil in perioada urmatoare va fi lansat proiectul in dezbatere publica si ulterior va fi aprobat in Guvern. Nu pot sa va dau un termen exact pentru ca trebuie sa stea in transparenta. Sunt anumite proceduri legale, trebuie sa luam aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe aceasta ordonanta. Trebuie sa treaca pe la toate ministerele: Ministerul de Finante, Ministerul Economiei, Ministerul Justitiei. Nu pot sa va spun ca in data de... Vorbim despre zeci de mii de produse intr-adevar, despre toate produsele procesate in Romania", a raspuns ministrul Agriculturii, dupa ce a fost intrebat cand va intra in vigoare ordonanta privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele romanesti.

 

Barbu a precizat ca proiectul de ordonanta este finalizat in proportie de 90%, in prezent fiind nevoie ca retailerii si procesatorii sa mai faca o evaluare pe anumite produse.

 

"In prezent retailerii si procesatorii trebuie sa mai aduca o evaluare pe anumite produse. Sunt convins ca voi avea puterea, ca ministru al Agriculturii, sa-i conving ca redresarea industriei alimentare si aceasta ordonanta pe care vrem sa o dam face parte din pachetul general de procesare in Romania (...) Voi incerca sa conving sistemul de retail din Romania, procesatorii din Romania si fermierii din Romania ca aceasta ordonanta este una benefica pe intreg lantul agroalimentar", a mai spus seful de la MADR.

 

In opinia sa, piata nu va fi destabilizata dupa plafonarea adaosului comercial la mii de produse.

 

"Nu ma tem deloc ca piata va fi destabilizata, pentru ca atunci cand Ministerul Agriculturii a pus in transparenta prima ordonanta, foarte multi analisti economici, foarte multi retaileri, spuneau ca va fi penurie de alimente, ca aceasta ordonanta nu-si va produce efectele, insa aceasta a produs efecte, lucru spus de catre Consiliul Concurentei. Mai mult de atat s-a dublat vanzarea acestor produse, inflatia in Romania in sistemul agroalimentar era undeva la 10,8 - 10,9%, iar in momentul de fata este la aproape 4,5%", a subliniat Barbu.

 

Pe de alta parte, oficialul MADR a mentionat ca din datele pe care le detine profitul retailerilor si cel al procesatorilor a crescut fata de anul in care nu era in vigoare ordonanta privind plafonarea.

 

"O sa fac la inchiderea exercitiului financiar o analiza a profitabilitatii procesatorilor, dar si a retailerilor care au fost integrati in ordonanta privind plafonarea adaosului comercial. Din datele pe care le am (...) pot sa va spun ca au un profit mai mare atat retailerii cat si procesatorii, fata de anul in care nu era introdusa aceasta plafonare a adaosului comercial", a transmis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.



Poti fi interesat si de