Guvernul majoreaza salariile minime din constructii, agricultura si industria alimentara

Guvernul majoreaza salariile minime din constructii, agricultura si industria alimentara


Guvernul este pregatit sa adopte ordonanta de urgenta referitoare noile salarii minime din constructii, agricultura si industria alimentara, a afirmat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

'Am convenit astazi, impreuna cu patronatele si sindicatele, in Consiliul National Tripartit, noile valori ale salariilor minime in constructii, agricultura si industria alimentara. Am facut o promisiune angajatilor, aceea ca in urma introducerii contributiei pentru sanatate, salariile din aceste doua domenii nu vor scadea! Iar prin acordul de azi, atat noul salariu minim in constructii, de 4.582 de lei, cat si cel din agricultura si industria alimentara, de 3.436 de lei, garanteaza ca nu se pierde nici macar un leu din salariile nete', a scris Ciolacu, pe Facebook.

 

El le-a multumit patronatelor pentru ca au inteles 'importanta acestui moment' si a apreciat suportul acordat Guvernului de catre sindicate in stabilirea valorilor corecte ale salariilor minime din cele doua industrii-cheie pentru economie.

 

'Suntem pregatiti, acum, sa adoptam in sedinta de Guvern, ordonanta de urgenta referitoare la noile salarii minime din cele doua sectoare economice. In acest fel, odata cu promulgarea de catre presedintele Romaniei a pachetului fiscal-bugetar, vor putea fi aplicate si aceste prevederi importante care protejeaza veniturile tuturor salariatilor din constructii si agricultura', a mentionat premierul.

 

Majorarea salariilor minime in constructii si agricultura elimina scaderile generate de anularea facilitatilor fiscale pentru aceste domenii, considera reprezentantii Blocului National Sindical.

 

'Salutam decizia Guvernului prin care acesta tine cont de propunerile Blocului National Sindical si vine cu o solutie corecta pentru lucratorii din sectoarele economice constructii, industrie alimentara si agricultura. Concret, Guvernul va adopta propunerile pentru majorarea salariilor minime in aceste domenii. Noul salariu din constructii, de 4.582 de lei, cat si cel din agricultura si industria alimentara, de 3.436 de lei, au scopul de a asigura ca lucratorii din aceste domenii nu vor suferi nicio reducere a salariului net. Majorarile elimina scaderile generate de anularea facilitatilor fiscale pentru aceste domenii. Ne exprimam regretul ca pe tema eliminarii deducerilor fiscale din Ordonanta de urgenta nr. 168 din 2022 privind unele masuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene si modificarea si completarea unor acte normative, Guvernul Romaniei nu a tinut cont la momentul respectiv de propunerile BNS. Eliminarea tarzie prin adoptarea acestui proiect de OUG va afecta circa 1,8 milioane de salariati platiti cu salariul minim, in valoare de 3.300 de lei brut', se arata intr-un comunicat al BNS.

 

Potrivit sursei citate, pentru toti acesti salariati venitul minim net, incepand cu luna noiembrie 2023, va fi diminuat cu 83 de lei. Totodata, o posibila corectie a veniturilor nete pentru salariatii platiti cu venitul minim brut de 3.300 lei este realizabila abia de la 1 ianuarie 2024, odata cu aprobarea unei noi valori pentru salariul minim.

 

Pe de alta parte, Blocul National Sindical a propus Guvernului Romaniei, in cadrul Consiliului National Tripartit, crearea unor grupuri de lucru tehnice tripartite, menite sa faciliteze procesul de elaborare si adoptare a unui mecanism tripartit de stabilire a salariului minim, astfel incat puterea discretionara a guvernelor in a stabili salariul minim brut sa fie eliminata pana la sfarsitul primului trimestru al anului 2024 (jalon de indeplinit in PNRR, cu termen scadent sfarsitul trimestrului 1 din 2024).

 

'Este esential ca schimbarile legislative sa fie implementate intr-un mod coordonat si eficient, pentru a asigura o abordare sustenabila si echitabila a politicii salariale. In acest sens, in cursul saptamanii viitoare, BNS va inainta Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale un plan de masuri, care va fi discutat in cadrul grupurilor de lucru tehnice din care am propus sa faca parte, pe langa partenerii sociali reprezentativi, reprezentanti ai: Ministerului Muncii, Ministerului Finantelor, Ministerului Justitiei, Institutului National de Statistica, Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, eventual reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei. Un alt obiectiv major ce va trebui sa fie asumat in cadrul acestor grupuri de lucru este transpunerea directivei europene referitoare la salariul minim pana la data limita de 15 noiembrie 2024. In acest sens, BNS considera ca este crucial ca toate partile implicate sa colaboreze in mod activ si sa se implice in procesul de reformare a intregului sistem salarial national', se mai arata in comunicatul organizatiei sindicale.



Poti fi interesat si de