Guvernul continua plafonarea adaosului la alimente si vizeaza produsele romanesti

Guvernul continua plafonarea adaosului la alimente si vizeaza produsele romanesti


Masura plafonarii adaosului comercial la anumite alimente de baza va continua si este posibil sa fie adoptat un act normativ referitor la produsele romanesti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

'O sa avem o discutie din nou. S-ar putea sa mergem prin act normativ. M-am uitat si la sistemul francez si azi de dimineata am stat de vorba si cu ministrul Agriculturii si cu presedintele Camerei Deputatilor, cu domnul Simonis, i-am zis sa vina cu legislatie foarte clara cum este in Franta. Sistemele de desfacere a produselor, marii retaileri. De exemplu, in Polonia, 46% e capital polonez in sistemul de retaileri din Polonia. In alte sisteme din Europa la fel, capitalul autohton e preponderent. La noi era doar Profi, avea in jur de 12% din piata', a afirmat Marcel Ciolacu la Antena 3.

 

El a subliniat ca la ora actuala exista un program clar pentru procesarea alimentelor in Romania.

 

'De ce nu exista produse romanesti, de ce au dat faliment fabricile din Romania? Pentru ca n-au existat... si acum, in schimb, exista un program clar pentru procesare in Romania. Dar, ca si in Franta, pentru produsele autohtone, ce e produs in Romania cand vinzi la retaileri nu poti sa ai decat o marja de maximum 20% profit, pentru ca tu ai import din tara de unde e capitalul tau la gem, la magiun si la magiunul din Romania ii bagi o rata mai mare de profit, astfel incat sa fie cel din Romania mai scump decat cel din tara de unde-i capitalul retailer, ceea ce e incorect. Si atunci o sa venim cu o modificare legislativa, astfel incat sa plafonam adaosul la produsele romanesti si atunci vom vedea adevarata concurenta. Nu trebuie eu sa fac controale, sa controlez cat ai tu adaos pe fiecare produs', a adaugat Ciolacu.

 

Premierul a subliniat ca in lipsa unor decizii curajoase care nu au fost luate vreme de 30 de ani, la acest moment trebuie o adaptare la realitati.

 

'Cauzele s-au intamplat in cei 30 de ani, cand trebuiau luate niste decizii curajoase in acele momente. Trebuiau gandiri strategice in ceea ce priveste Romania in acele momente. Eu acum trebuie sa ma adaptez la realitati. Si atunci trebuie sa vedem exact cum se intampla in alte parti. Eu nu pot sa las, indiferent cat ar produce romanii, daca tu ii bagi la retaileri, ii bagi un adaos foarte mare, el nu mai e competitiv', a mai declarat Ciolacu.



Poti fi interesat si de