Guvernul a transpus in legislatie Directiva privind plasticul de unica folosinta
Joi, 26 August 2021
Joi, 26 August 2021
"Este o zi importanta pentru Ministerul Mediului, este ziua in care Directiva privind plasticul de unica folosinta este transpusa in legislatia din Romania printr-o ordonanta, ordonanta care introduce si in Romania acele obligatii care au ca scop reducerea plasticului din natura. S-a constat cu ocazia elaborarii mai multor studii la nivel european ca majoritatea deseurilor, de exemplu, din zona maritima sau din apele maritime provin din plastic de unica folosinta si aici nu vorbim doar de plasticul in sine ci si de poluarea cu microplastic. De aceea exista aceasta Directiva 904 din 2019 care obliga statele membre sa ia masuri pentru reducerea producerii, punerii pe piata si a consumului de produse din plastic de unica folosinta", a mentionat Barna Tanczos.
El a precizat ca aceste produse sunt cele destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet.
"Ministerul Economiei a venit in sprijinul Ministerului Mediului si a efectuat testul IMM pe data de 9 iulie, a consultat mediul de afaceri si a facut o analiza privind impactul acestui act normative asupra economiei nationale", a mai spus Tanczos.
Acesta considera ca este important de subliniat ca productia in sine este permisa doar daca produsele se pun pe piata in afara Uniunii Europene, nu in Romania si nu in alte state membre UE.
"Drept urmare, nu productia in sine este interzisa, ci punerea pe piata. Punerea pe piaa inseamna prima valorificare a produselor rezultate din productie autohtona sau din import", a subliniat ministrul.
Barna Tanczos a transmis ca ordonanta se va aplica pentru produsele de plastic de unica folosinta, respectiv: pahare pentru bauturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, betisoare pentru urechi, tacamuri, furculite, cutite, linguri, betisoare chinezesti, farfurii, paie pentru bauturi, agitatoare pentru bauturi, bete de care se ataseaza baloane, respectiv recipiente pentru bauturi si pahare pentru bauturi din polistiren expandat, recipientele pentru bauturile utilizate, pentru a contine lichide cu o capacitate de pana la 3 litri si produse care pot fi utilizate in combinatie cu produse de tutun.
"Vorbim de acele filtre care contin plastic si pentru retragerea acestora din piata va trebui sa se implementeze sisteme de transfer al responsabilitatii din partea producatorilor de tigari , de exemplu. De asemenea, se va aplica si pungilor de fast-food din plastic subtire", a mai spus ministrul Mediului.
Potrivit acestuia, sunt vizate, de asemenea, produsele de plastic din materiale plastice oxo-degradabile si echipamentele de pescuit care contin plastic.
"Care sunt masurile cuprinse in ordonanta? Se interzice punerea pe piata a unor anumitor produse de unica folosinta si aici vorbim de produsele din Anexa B (...), unde sunt trecute acele produse pe care le-am insirat adineauri: betisoare pentru urechi, cu exceptia care ele intra in domeniul de aplicare in domeniul sanatatii, tacamurile, farfuriile pentru bauturi, agitatoare, bete care se ataseaza de baloane, recipiente pentru alimente fabricate din polistiren expandat si recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat si pahare pentru bauturi din polistiren expandat. In acelasi timp vom avea reguli noi pentru reducerea consumului, vor fi reguli noi pentru marcarea produselor", a adaugat seful de la Mediu.
In opinia sa, anumite produse puse in comert vor fi marcate ca fiind de unica folosinta si consumul acestora va trebui redus.
"Vom avea reguli noi privind raspunderea extinsa a producatorilor, vom avea, de asemenea, cerinte legate de produs specifice pentru colectare separata. Aici directiva se refera la SGR, un proiect de hotarare de Guvern care este in consultare cu Ministerul de Finante pe partea de TVA si alte instrumente care vor fi afectate de sistemul SGR. Am avut si saptamana trecuta cateva discutii cu Ministerul Finantelor pe aceasta tema. Este un pas important. Urmeaza norme de aplicare, norme privind marcarea produselor, norme privind raspunderea extinsa a producatorilor, reguli pentru recuperarea din piata a produselor din plastic puse pe piata de producatori. Este practic acea cruciada care a fost pornita de Uniunea Europeana impotriva tuturor produselor din plastic care unele dintre ele se scot imediat din productie, altele se reduc ca si cantitate pusa pe piata, iar atat comerciantii cat si producatorii vor trebui sa se gandeasca tot timpul la alternative la aceste produse. Norocul nostru este ca atat pe piata romaneasca, cat si pe piata europeana sunt deja foarte multe alternative, foarte multe produse care sunt fabricate din materiale degradabile, biodegradabile - si aici putem vorbi despre: pungi de unica folosinta, pungi subtiri", a mai spus ministrul Mediului.
In opinia sa, pungile de plastic cu care ne-am obisnuit si la care trebuie sa renuntam treptat cat si la alte produse care astazi nu pot fi inlocuite, dar "cercetarile si inovarea aduce solutii noi pentru reducerea materialelor, cantitatilor si produselor din plastic din plastic."
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...