Gripa aviara se extinde si devine un risc serios pe tot parcursul anului

Gripa aviara se extinde si devine un risc serios pe tot parcursul anului


Gripa aviara a ajuns in noi tari de pe glob si a devenit endemica pentru prima data in randul unor pasari salbatice care transmit virusul catre pasarile domestice, sustin veterinarii si experti consultati de Reuters, care avertizeaza ca aceasta a devenit acum o problema pe intreg parcursul anului.

Reuters a vorbit cu peste 20 de experti si fermieri de pe patru continente care sustin ca numarul record de focare de gripa aviare inregistrat in fermele de pasari nu se va reduce prea curand, ceea ce duce la cresterea amenintarilor la adresa aprovizionarii mondiale cu alimente. Expertii avertizeaza ca fermierii trebuie sa considere gripa aviara ca un risc serios pe intreg parcursul anului, in loc sa se concentreze pe eforturile din timpul migratiei pasarilor salbatice in perioada primaverii.

 

Preturile la oua au atins valori record dupa ce gripa aviara a ucis zeci de milioane de gaini pe parcusul anului trecut, astfel ca o sursa de proteine ieftine nu mai este accesibila pentru o parte din cei saraci, intr-un moment in care economia mondiala sufera de pe urma inflatiei ridicate.

 

Pana acum, eforturile fermierilor de a-si proteja efectivele de pasari nu au avut succes. In SUA, Rose Acre Farms, al doilea mare producator de oua, a pierdut anul trecut aproximativ 1,5 milioane de gaini la o ferma din statul Iowa, chiar daca oricine intra in spatiile de crestere trebuia sa faca dus mai intai pentru a elimina orice urma a virusului, spune directorul general Marcus Rust. Potrivit acestuia, o alta ferma a companiei din statul Colorado a fost infectata de doua ori in decurs de sase luni, astfel ca au fost ucise peste trei milioane de pasari.

 

SUA, Marea Britanie, Franta si Japonia se numara printre tarile care au suferit pierderi record in randul efectivelor de pasari pe parcursul ultimului an, astfel ca unii fermieri se simt neputinciosi.

 

'Gripa aviara apare chiar si la o ferma noua de pasari cu cele mai moderne echipamente si fara ferestre, asa ca tot ce putem face acum este sa cerem ajutorul lui Dumnezeu pentru a evita un focar', spune Shigeo Inaba, un crescator de pasari pentru carne in prefectura Ibaraki, din apropiere de Tokyo.

 

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa.

 

In ultima perioada pasarile salbatice au inceput sa raspandeasca gripa aviara mai departe pe glob decat inainte, sustine Gregorio Torres, directorul departamentului stiintific din cadrul Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE). Potrivit acestuia virusul a suferit modificari astfel incat acum este mai transmisibil.

 

'Maladia este aici si va ramane, cel putin pe termen scurt', a spus Gregorio Torres. Acesta nu a putut confirma ca virusul este endemic in pasarile salbatice din intreaga lume, chiar daca unii experti sustin ca este endemic in anumite specii de pasari in SUA.

 

Unii experti sustin ca schimbarile climatice ar putea fi un factor care contribuie la raspandirea globala a virusului gripei aviare prin modificarea obiceiurilor si rutelor migratorii ale pasarilor salbatice.'Dinamicile pasarilor salbatice s-au modificat si asta a permis virusilor care traiesc in ele sa se modifice la randul lor', sustine Carol Cardona, profesor la Universitatea din Minnesota.Poti fi interesat si de