Gripa aviara se extinde in Ungaria. Al doilea focar, confirmat la o ferma de gaste

Gripa aviara se extinde in Ungaria. Al doilea focar, confirmat la o ferma de gaste


Autoritatea Sanitar Veterinara din Ungaria (NEBIH) a anuntat miercuri ca a descoperit virusul gripei aviare H5N8 la o ferma de gaste din apropiere de orasul Letavertes, estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea, informeaza MTI.

Acesta este al doilea focar de gripa aviara H5N8 raportat de Ungaria dupa cel descoperit la inceputul saptamanii la o mare ferma de curcani din judetul Komarom - Esztergom, nord-vestul Ungariei.

 

Autoritatea Sanitar Veterinara din Ungaria a precizat ca a ordonat ca intregul efectiv de 115.000 de gaste de la ferma din apropiere de orasul Letavertes sa fie sacrificat si in plus a introdus o zona de protectie pe o raza de trei kilometri si o zona de supraveghere pe o raza de 10 kilometri in jurul fermei.

 

Oficialii NEBIH au apreciat ca cel mai probabil gastele din ferma au fost infectate cu virsul gripei aviare de la pasarile salbatice care traiesc pe un lac din apropiere. In aceste conditii, Autoritatea a ordonat fermierilor sa isi tina pasarile domestice in spatii inchise, pentru a evita raspandirea virusului.

 

Marti seara, Romania a raportat si ea descoperirea unui focar de gripa aviara H5N8 la o ferma de pasari din Maramures, acesta fiind primul caz de gripa aviara H5N8 descoperit in tara in ultimii trei ani. Virusul a ucis 11.190 de pasari dintr-un efectiv de 18.699 de pasari la o ferma din Maramures, informeaza Organizatia mondiala pentru sanatate animala (OIE) citand un raport al Autoritatii Nationale Sanitara Veterinare pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) din Romania. Restul pasarilor au fost eutanasiate.Poti fi interesat si de