Gripa aviara se extinde in Cehia, iar crescatorii francezi cer vaccinare la nivel european

Gripa aviara se extinde in Cehia, iar crescatorii francezi cer vaccinare la nivel european


Veterinarii din Cehia vor eutanasia toate cele 750.000 de gaini de la o ferma din centrul tarii, unde se inregistreaza cel mai mare focar de gripa aviara de pana acum, transmite Reuters.

Saptamana trecuta, a fost detectata gripa aviara la una din halele unei ferme situate la 150 de kilometri de capitala Praga, iar autoritatile au inceput operatiunile de eutanasiere a 220.000 de gaini. Dar Autoritatea Sanitar Veterinara din Cehia (SVS) a informat ca focarul s-a extins si a decis eutanasierea tuturor gainilor de la ferma.

 

"In pofida masurilor adoptate si a altor eforturi, nu a fost posibil sa prevenim raspandirea focarului de gripa aviara in celelalte hale si vor trebui eutanasiate toate gainile de la ferma", a transmis SVS.

 

Din noiembrie, autoritatile de la Praga au cerut pastrarea animalelor in ferme, dar in ultimele saptamani a crescut numarul de cazuri de gripa aviara. Gripa aviara pune presiune pe preturile deja ridicate ale alimentelor si duce la restrictii comerciale din partea tarilor care importa carne de pasare.

 

Un numar record de pui, curcani si alte pasari a fost sacrificat din cauza focarelor de gripa aviara din Statele Unite si Europa, iar virusul se raspandeste in America de Sud, Africa si Asia.

 

In contextul unei epizootii de gripa aviara, crescatorii francezi de pasari au facut un apel pentru o 'vaccinare in intreaga Uniune Europeana', atunci cand vaccinul va fi disponibil, in caz contrar existand pericolul aparitiei unor distorsiuni comerciale, transmite AFP.

 

In Franta, unde aproximativ 3,3 milioane de pasari au fost sacrificate dupa 1 august, Guvernul si-a fixat ca obiectiv demararea primei campanii de vaccinare a pasarilor in toamna lui 2023.

 

Asociatia Crescatorilor de Pasari din Franta (ANVOL) a cerut statului francez sa puna in practica o 'diplomatie sanitara' si sa actioneze astfel incat 'vaccinarea impotriva gripei aviare sa fie adoptata in intreaga Uniune Europeana'.

 

'Ar fi de neinteles ca anumite state membre UE, importante crescatoare de pasari, sa refuze cadrul european pentru vaccinare si sa utilizeze acest argument ca un avantaj comercial', subliniaza ANVOL.

 

In acest moment, nu exista un vaccin care sa fie suficient de eficient impotriva gripei aviare si care sa dispuna si de autorizatia necesara pentru a fi pus pe piata. O reglementare europeana care sa autorizeze principiul vaccinarii 'ar trebui sa intre in aplicare la finele lunii februarie', potrivit Guvernului de la Paris, in conditiile in care in urma cu doar un an 'profesionistii din sector si partile implicate erau ferm impotriva'.

 

Cinci state membre UE lucreaza la dezvoltarea unui vaccin impotriva gripei aviare. Franta si Ungaria lucreaza la un vaccin pentru palmipede (rate, gaste), Tarile de Jos si Belgia lucreaza la un vaccin pentru gaini si Italia la unul pentru curcani.

 

In randul importatorilor, ramane riscul ca anumite tari sa refuze sa cumpere pasari sau produse provenite de la pasarile vaccinate, de teama ca vaccinul va masca prezenta maladiei si ca virusul gripei aviare se va raspandi pe furis si la ei.

 

In contextul in care 'crescatorii de pasari din Franta realizeaza exporturi de peste un miliard de euro pe an', ANVOL a cerut garantii pentru a pastra echilibrul economic al unui sector 'ale carui exporturi reprezinta peste 60% din cifra de afaceri'.

 

'Inchiderea pietelor de export ale Frantei ar avea consecinte dezastruoase pentru anumite zone in materie de locuri de munca', potrivit ANVOL, care sustine ca reprezinta un sector care asigura aproximativ 100.000 de locuri de munca.

 

Franta, al doilea crescator de pasari din Uniunea Europeana in 2021, ar urma sa treaca pe locul patru, dupa Polonia, Spania si Germania, cu o oferta care posibil sa scada cu aproape 10% in 2022, un an marcat de explozia gripei aviare, potrivit unei estimari publicate in luna septembrie de ANVOL.



Poti fi interesat si de