Global Meat, business-ul care vrea sa schimbe modul in care romanii se raporteaza la carnea de miel
Joi, 08 Mai 2025

Joi, 08 Mai 2025
Dezvoltare etapizata pentru optimizarea fluxului de productie
Mihaela Popescu Gagea si-a dorit mereu sa creeze un brand romanesc de carne de miel care sa devina reper nu doar in Romania, dar si pe pietele unde carnea de miel este foarte apreciata. Astfel, in 2022, a inceput dezvoltarea Global Meat - We Lamb, prin includerea unor capacitati de procesare a carnii de miel, si a achizitionat un abator modern – Oviprodex, cu o capacitate de peste 500.000 de tone anual.
„Pasiunea mea pentru oierit are radacini adanci, in copilarie. Am crescut intr-o familie unde animalele erau parte din viata de zi cu zi, iar bunicul obisnuia sa spuna ca o oaie iti da hrana, caldura si liniste. A fost mai mult decat o ocupatie, a fost un mod de a trai aproape de natura, cu respect pentru ritmurile ei. Cu timpul, aceasta legatura s-a transformat intr-o dorinta de a duce traditia mai departe si de a o transforma intr-o afacere sustenabila si moderna. Acum, eu conduc o afacere de familie inceputa de tatal meu imediat dupa Revolutie, dar procesul de dezvoltare a fost etapizat. Ferma a fost primul pas, locul unde ne-am concentrat pe cresterea naturala si sanatoasa a oilor. Ulterior, a aparut nevoia de a controla intreg lantul de productie, asa ca am investit in abatorul de ovine, cu tehnologie moderna pentru sacrificare si procesare. Ne-am dorit sa asiguram calitate de la sursa pana in farfurie”, povesteste Mihaela Popescu Gagea, directorul general al Global Meat.
Mihaela Popescu Gagea, director general Global Meat
De la cresterea oilor, la procesarea carnii, piata de desfacere, comenzi pentru lanturi de magazine si exporturi, fiecare veriga este la fel de importanta.
„Fiecare etapa are provocarile si rentabilitatea ei. Cresterea ovinelor presupune o implicare permanenta, dar ofera o calitate autentica a carnii. Procesarea insa aduce valoare adaugata produsului. Noi lucram integrat, ceea ce ne permite sa optimizam intregul flux. In ultimii ani, ne-am concentrat pe profesionalizarea intregului lant de productie – de la cresterea animalelor in ferme proprii sau partenere, pana la procesare si distributie. Am investit in abatoare moderne, tehnologii de refrigerare si trasabilitate, astfel ca in prezent putem sustine o capacitate de procesare de aproximativ 2.000 de capete pe zi in perioada de varf, cum este de Paste. Ritmul este adaptat sezonului, dar infrastructura ne permite scalare rapida in functie de cerere”, explica fondatorul Global Meat.
Carne apreciata pe cele mai pretentioase piete din lume
Circa 40% din productie merge catre piata interna, iar 60% este destinata exportului, in special catre pietele din Orientul Mijlociu si sudul Europei, acolo unde exista o traditie puternica a consumului de carne de miel. Produsele Global Meat sunt disponibile in retele de retail partenere, in bacanii si magazine de specialitate, dar si prin comenzi directe catre ferma in anumite perioade ale anului, cum ar fi Pastele.
„Vindem atat direct catre clienti prin comenzi, cat si catre restaurante si parteneri din retail. Avem colaborari pentru export, in special catre piete din Italia, Grecia, Croatia, Australia sau Orientul Mijlociu, unde carnea de miel romaneasca este apreciata pentru gustul ei natural. Piata externa este stabila si matura, dar vedem tot mai mult interes si in Romania, ceea ce ne bucura”, adauga Mihaela Popescu Gagea, care mai anunta si dezvoltarea unei platforme online proprii, pentru a facilita accesul la carne proaspata si sigura, livrata direct catre clientul final.
Din 2024, Global Meat livreaza piese de miel si in HoReCa, initiind colaborari cu profesionisti din Grecia, Turcia sau Maroc pentru a implementa si in sectorul din Romania retete de carne de miel din tari consacrate in prepararea carnii de miel, unde consumul este net superior celui local.
„Segmentul HoReCa a avut o evolutie excelenta, peste asteptari. Chefii si restaurantele cauta produse locale de calitate, iar mielul romanesc – bine portionat, bine maturat si bine ambalat – devine tot mai popular in meniuri. Avem colaborari in marile orase si suntem in discutii pentru extindere si pe partea de fine dining”, adauga directorul grupului.
Abatorul detinut de grup in satul Liebling are o capacitate de procesare de 30.000 de tone pe zi, in conditii controlate si conforme cu toate normele europene. Produsele finite includ carne proaspata de miel - carcasa intreaga, portionata, cotlet, pulpa - toate ambalate corespunzator.
„In perioada Sarbatorilor Pascale, vindem si procesam in jur de 50.000 de miei, in functie de comenzi. In fiecare an adaptam capacitatea in functie de cerere. Am avut si o serie de iezi pentru clientii care prefera carnea mai frageda si mai slaba. Anul acesta interesul a fost ridicat, mai ales ca sarbatorile pascale au coincis. Atat clientii ortodocsi, cat si cei catolici au cautat miel pentru masa de sarbatoare, iar comenzi au fost inclusiv din diaspora. Se simte un interes crescut pentru produse locale, proaspete, de incredere”, detaliaza Mihaela Popescu Gagea.
Consum constant, nu doar ocazional
Pentru Pastele de anul acesta, preturile pentru carcasa au pornit de la aproximativ 21-23 lei/kg, iar pentru animale vii intre 15 si 17 lei/kg. Desi costurile de productie au crescut, piata a fost influentata de contextul epidemiologic – in special de pesta micilor rumegatoare – care a redus cererea in anumite zone si a dus, paradoxal, la o usoara scadere a preturilor fata de anul trecut.
„Este o scadere temporara, insa, si speram intr-o redresare stabila pe termen mediu. Pesta a generat o oarecare instabilitate in piata, mai ales prin restrictiile de circulatie a animalelor si prin neincrederea temporara a unor consumatori. Pentru noi, efectele au fost mai ales in zona de export si logistica, unde anumite rute au fost blocate sau intarziate. Am reactionat rapid prin masuri de biosecuritate riguroase, testari frecvente si adaptarea strategiei comerciale, astfel incat sa mentinem un flux stabil de productie si livrare”, sustine directorul general al Global Meat.
Se cunoaste faptul ca romanii consuma carne de miel, preponderent in sarbatorile Pascale desi carnea de ovine este considerata o carne obtinuta in moduri mai naturale, o carne care nu a fost atat de afectata de industrializare. De aceea, Global Meat doreste sa schimbe modul in care romanii se raporteaza la carnea de miel.
„Ne dorim sa educam piata in directia unui consum constant, nu doar ocazional. Carnea de miel este extrem de nutritiva, versatila si se preteaza la multe preparate moderne, nu doar la cele traditionale. De aceea am si ales colaborari cu profesionisti din tarile cu traditie in bucataria mediteraneeana care include miel, tocmai pentru a oferi si romanilor placerea culinara desavarsita a carnii de miel. Prin retete, degustari si parteneriate cu chefii, incercam sa aducem mielul in farfurie tot timpul anului, nu doar de Paste”, conchide Mihaela Popescu Gagea.
Pe termen mediu, Global Meat isi propune sa isi consolideze pozitia pe piata romaneasca, prin extinderea capacitatii de productie si lansarea unei linii de produse ready-to-cook, avand ca obiectiv final sa ajunga in top 5 jucatori pe piata carnii de oaie si miel din Romania, dar si un important producator international in acest sector. Pe termen lung, compania vizeaza deschiderea unui punct de lucru, poate chiar in Vestul Europei si dezvoltarea unei game de produse din carne de miel cu valoare adaugata – de la carnati premium, la preparate gourmet ambalate smart.
Articol publicat in editia cu numarul 100 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.
Focarul, descoperit la o ferma din localitatea Dolné Semerovce, este primul confirmat anul...
'Focarele recente de febra aftoasa din Europa si aparitia unei tulpini exotice a virusului in Ori...
''Scopul actului normativ este revitalizarea sectorului suin din Romania, afectat de scaderea con...