Ghid pentru fermieri si detinatori de animale din specia bovina

Ghid pentru fermieri si detinatori de animale din specia bovina


Encefalopatia spongiforma bovina(ESB), specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala, transmite Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA).

ghid-fermieri1Encefalopatia spongiforma bovina(ESB), specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala, transmite Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor(ANSVSA).


Cauza imbolnavirii cu ESB o constituie agentii neconventionali transmisibili, numiti prioni.

Surse de infectie:
- suplimentele furajere contaminate , mineralele proteice de origine animala faina
de carne, oase, snge, organe rezultate n urma prelucrarii cadavrelor, produselor si
subproduselor de bovine / ovine contaminate.
- pasunea, daca pe aceeasi suprafata se afla si efective de ovine sau caprine n
care s-au semnalat cazuri de scrapie (forma de encefalopatie spongiforma
transmisibila specifica ovinelor si caprinelor ).

Poate fi suspectat cu ESB orice animal viu, sacrificat sau mort care prezinta sau a prezentat tulburari neurologice sau de comportament sau o deteriorare progresiva a starii generale asociata cu o degradare a sistemului nervos central si pentru care informatiile adunate pe baza examinarii clinice, a raspunsului la tratament, a examinarii post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ.

Majoritatea vacilor cu ESB prezinta o dezvoltare graduala a semnelor pe o perioada de cateva saptamani, sau chiar luni, cu toate ca unele animale pot prezenta o deteriorare rapida a starii generale.

Majoritatea cazurilor de ESB prezinta cel putin unul din urmatoarele semne, cu toate ca unele din aceste semne pot fi prezente si in alte boli:
- hipersensibilitate la atingere sau sunete,
- teama / nervozitate,
- slabiciunea membrelor,

ESB poate aparea la orice animal, de obicei peste 24 de luni, care prezinta tulburari de comportament sau semne ale unei boli nervoase, cand alte cauze nu pot fi
identificate. Semnele usoare pot trece neobservate, dar stresul poate influenta starea animalelor, in special inainte de fatare, dupa fatare sau in timpul transportului.

Semnele clinice posibile ale ESB sunt:
- modificarea comportamentului;
- teama sau nervozitate (neliniste);
- reactii repetate, exagerate la atingere sau sunete;
- slabiciune a membrelor , in special a membrelor posterioare.
- refuza trecerea unor santuri sau printre garduri sau iesirea/intrarea prin usan
sau mulsul;
- ocazional, agresivitate fata de alte vaci sau oameni;
- loveste necontrolat cu picioarele cand este mulsa;
- capul este tinut in jos, sfios.
- dificultati in ridicare , evolueaza catre decubit;
- tremuraturi;
- scaderea greutatii corporale si a productiei de lapte;
- lingere excesiva a nasului si salivatie abundenta.

Daca nu cunoasteti cauza modificarii starii de sanatate a animalului si aveti indoieli, trebuie anuntat imediat medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra pentru continuarea investigatiilor.

Este important sa se anunte orice animal suspect de ESB- deoarece oamenii se pot infecta cu prionii mortali ai ESB, cand consuma produse ce contin material de risc provenite de la bovine.

Daca observati la un animal prezenta unor semne clinice asemanatoare cu cele descrise mai sus e posibil ca animalul dumneavostra sa aiba ESB.

In cazul suspicionarii ESB, detinatorii de animale din specia bovina sunt obligati sa anunte imediat medicul veterinar. Aceasta se aplica pentru bovinele aflate in ingrijirea dumneavoastra la ferma sau gospodarie, abatoare sau alte locuri.

Pentru a afla daca animalul aflat in posesia dumneavostra are ESB trebuie efectuate teste pe probe de creier si alte tesuturi recoltate de la animal, dupa taierea sau uciderea sa.

ESB este o boala care se declara obligatoriu, adica orice suspiciune se anunta imediat ce a fost observata.
Este important sa raportati de fiecare data orice animal suspect. Chiar daca nu sunteti siguri ca animalul este infectat, anuntati medicul veterinar.
Nu este nici o problema daca nu se confirma ESB, chiar si in cazul unei alarme false este important ca ati anuntat medicul veterinar.
Pentru neanuntarea unui animal suspect de scrapie pedepsele sunt foarte severe. In cazul neanuntarii unui animal suspect de scrapie, Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabileste ca pedepse amenzi mari sau chiar inchisoare. In plus, nu veti mai beneficia de despagubirile acordate in acest caz.

Proprietarii primesc despagubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animale distruse n cazul n care prezenta unei forme de EST este suspicionata sau confirmata oficial.

Aplicarea masurilor de control si eradicare a bolii presupune acordarea de despagubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, n afara asigurarilor si platilor recuperate prin valorificarea produselor si subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise.

In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate din abatoare.

Acelasi regulament prevede ca Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele moarte sau suspecte in varsta de peste 18 luni pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate direct din ferma sau gospodaria populatiei, mai transmite ANSVSA.



Poti fi interesat si de