GfK: A crescut puterea de cumparare in Romania, in 2013

GfK: A crescut puterea de cumparare in Romania, in 2013


Puterea medie de cumparare pe cap de locuitor in 2013 la nivelul celor 28 tari membre UE a fost de 15.017 anual. Cu o crestere de numai +0.6% in 2013, puterea de cumparare a ramas in urma in mod semnificativ in comparatie cu anii anteriori, potrivit unui studiu GfK privind situatia spatiilor comerciale la nivel european.

gfk11Puterea medie de cumparare pe cap de locuitor in 2013 la nivelul celor 28 tari membre UE a fost de 15.017 anual. Cu o crestere de numai +0.6% in 2013, puterea de cumparare a ramas in urma in mod semnificativ in comparatie cu anii anteriori, potrivit unui studiu GfK privind situatia spatiilor comerciale la nivel european.


Cele mai mari rate de crestere s-au inregistrat in Romania, Scandinavia si tarile baltice. Germania de asemenea a avut o crestere peste medie, de +2.5%. In acelasi timp, cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Grecia (-8%), Cipru (-7%), in Cehia si Slovenia (cate -2%). Puterea de cumparare a scazut din nou anul trecut si in Italia si Spania. Cu toate acestea, o cresterea usoara este asteptata in aceste tari anul acesta.

GfK a lansat un studiu - analiza a scenei de retail european, cuprinzand cele mai recente evolutii si prognoze pentru 2014. Indicatorii de piata evaluati de GfK pentru un total de 32 de tari europene sunt: puterea de cumparare, cifra de afaceri aferenta retailului din spatiile comerciale si ponderea cheltuielilor populatiei in retail din cheltuielile totale. De asemenea, GfK ofera o prognoza asupra cifrei de afaceri aferente retailului din spatiile comerciale pentru 2014 si tendintele in evolutia preturilor. "Unele trenduri foarte interesante continua sa caracterizeze peisajul de retail european", explica Dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. "In general, 2013 a fost un an in care avantul economic a incetinit, marcat de incetinirea ritmului de crestere aputerii de cumparare. Prin urmare, comertul a suferit pierderi. Cifra de afaceri aferenta retailului din spatiile comerciale a scazut vizibil datorita cresterii preturilor. Cu toate acestea, pentru 2014 anticipam o crestere economica accelerata in Europa, precum si o stabilizare a situatiei din Grecia si Europa de Sud. Retailul european va profita de aceasta dezvoltare, dar efectele vor varia de la tara la tara in mod substantial."

Prezenta pe pia?a locala din 1992, GfK Romania este, de peste 12 ani, institutul numarul 1 de cercetare de pia?a, cu o cifra de afaceri de 19,2 milioane euro in 2013. Activita?ile GfK Romania sunt structurate in doua sectoare, Consumer Choices ?i Consumer Experiences.



Poti fi interesat si de