Germanii cumpara carne mai buna si substituenti vegani dupa scandalul de la Tönnies

Germanii cumpara carne mai buna si substituenti vegani dupa scandalul de la Tönnies


Ingrijorarile cu privire la conditiile deficitare de munca din industria carnii, dupa descoperirea unor focare de coronavirus la abatoare, ar putea sa accelereze o tendinta, care exista deja in randul germanilor, respectiv de a opta pentru produsele din carne mai scumpe, dar de calitate mai buna, sau pentru substituenti vegetarieni sau vegani, transmite Reuters.

Germania, cel mai mare producator de carne de porc din Europa, este tara unde exista 1.500 de varietati de carnati. In ultimii ani, insa, consumul de carne este in scadere deoarece oamenii cumpara mai putina, din motive ce tin de sanatatea lor dar si ca urmare a ingrijorarilor cu privire la bunastarea animalelor.

 

Pandemia de coronavirus ar putea sa aduca un argument suplimentar pe aceasta lista, dupa ce focarele de coronavirus de la abatoare au atras atentia opiniei publice asupra dependentei industriei carnii din Germania de muncitorii subcontractanti din Europa de Est, care traiesc in spatii de cazare inghesuite.

 

“Vedem ca exista o tendinta de deplasare dinspre carnea ieftina spre calitatea mai buna si produsele substituibile”, a declarat Robert Kecskes, analist la firma de cercetare de piata GfK. “Nu este legata numai despre bunastarea animalelor ci si despre bunastarea oamenilor iar asta va ramane in memoria oamenilor. Din aceasta privinta, industria carnii va trece printr-o perioada dificila in viitor”, a spus Kecskes.

 

Peste 670.000 de persoane din districtul Guetersloh, landul Renania de Nord-Westfalia, au fost fortate sa intre in izolare in data de 23 iunie, dupa ce peste 1.500 de lucratori ai abatorului companiei Tönnies din districtul Guetersloh au fost infectati cu noul coronavirus, multi dintre ei fiind romani.

 

In replica, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, a anuntat ca intentioneaza sa introduca si alte masuri pentru a raspunde la ceea ce a catalogat drept “consecintele serioase” ale presiunilor pretului scazut al carnii asupra bunastarii animalelor, conditiilor de lucru din abatoare si veniturilor fermierilor. Kloeckner s-a declarat constienta de faptul ca masurile pe care le are in vedere ar putea determina unele firme sa isi mute afacerile peste hotare, ceea ce ar insemna ca autoritatile germane nu vor mai putea controla respectarea standardelor.

 

Datele furnizate de firma Euromonitor arata ca vanzarile de carne procesata au scazut constant in Germania in ultimii cinci ani in timp ce vanzarile de substituenti pentru carne au crescut cu 12% in aceiasi perioada pana la 234 milioane de dolari in 2019.

 

Ruegenwalder Muehle, o companie care anterior era specializata pe mezeluri, s-a transformat in cel mai mare producator de substituenti pentru carne din Germania, iar in acest an vanzarile sale de produse vegetariene si vegane au crescut cu 50%, dupa un salt de 44% in 2019.

 

Numarul vegetarienilor din Germania s-a dublat in ultimii cinci ani ajungand pana la aproximativ 7% din populatie, iar veganii reprezinta 2%, iar aproape o treime din gospodarii incearca sa isi diminueze consumul de carne, potrivit GfK.



Poti fi interesat si de