Germania ar putea sacrifica 70.000 de pui din cauza gripei aviare

Germania ar putea sacrifica 70.000 de pui din cauza gripei aviare


Virusul gripei aviare a fost descoperit la o alta ferma de pui din Germania, iar autoritatile au anuntat ca se lucreaza la un program care prevede sacrificarea a pana la 70.000 de pasari, transmite Reuters.

Virusul de tip H5N8 a fost confirmat la o ferma din apropierea orasului Rostock din landul Mecklenburg-Vorpommern, estul Germaniei, a declarat un purtator de cuvant al Guvernului local. Aproximativ 4.500 de pui de la acea ferma vor trebui sacrificati, insa ferma are mai multe facilitati, astfel ca numarul total al pasarilor sacrificate ar putea ajunge la 70.000.

 

"Pentru a inchide acest focar si a evita raspandirea virusului, este necesar din punct de vedere veterinar sa fie sacrificate pana la 70.000 de pasari de la mai multe locatii. Pregatirile au inceput", a precizat purtatorul de cuvant.

 

In paralel, landul Schleswig-Holstein a raportat si el marti descoperirea unui alt focar de H5N8 la o ferma din zona Kreis Nordfriesland, adaugand ca aproximativ 1.000 de rate, gaste si pui vor fi eutanasiate.

 

Mai multe cazuri de gripa aviara au fost raportate in Europa in ultimele saptamani, din cauza pasarilor salbatice care sunt banuite ca raspandesc boala.

 

Autoritatile germane au anuntat luni ca aproximativ 16.100 de curcani au fost sacrificati dupa ce virusul gripei aviare a fost identificat la o ferma de pasari din landul Mecklenburg-Vorpommern.

 

La randul sau, autoritatile din Danemarca au ordonat ca 25.000 de pui sa fie sacrificati dupa descoperirea virusului de tip H5N8 la o ferma si, in acelasi timp, au oprit exporturile de carne de pui si oua spre tarile din afara Uniunii Europene timp de cel putin trei luni.

 

Alte cazuri de gripa aviara au fost raportate in Franta si Olanda. Marea Britanie a ordonat si ea sacrificarea a 13.000 de pasari dupa descoperirea unor cazuri de gripa aviara la o ferma din nord-vestul Angliei.

 

Riscul de raspandire la oameni a virusului gripei aviare este considerat scazut insa precedentele epidemii de gripa aviara in randul pasarilor tinute in crescatorii a necesitat programe mari de sacrificare pentru ca epidemia sa fie tinuta sub control.Poti fi interesat si de