Germania a optat pentru cea mai slaba varianta a reformei PAC

Germania a optat pentru cea mai slaba varianta a reformei PAC


Guvernul german a adoptat un proiect de lege pentru a pune in practica proiectul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), insa Berlinul a optat pentru varianta care modifica cel mai putin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.

0pacGuvernul german a adoptat un proiect de lege pentru a pune in practica proiectul de reforma a Politicii Agricole Comune (PAC), insa Berlinul a optat pentru varianta care modifica cel mai putin posibil mecanismele actuale, transmite AFP.
Legea, adoptata in consiliul de ministrii, si care va trebui adoptata si de deputatii din Bundestag pentru a putea intra in vigoare de la 1 august, fixeaza modalitatile de acordare a subventiilor catre fermieri, piatra de temelie a Politicii Agricole Comune. Anual, fermierii germani primesc subventii de peste cinci miliarde de euro. In luna septembrie a anului trecut, statele membre UE au aprobat, dupa negocieri indelungate, un proiect vizand reformarea Politicii Agricole Comune (PAC) potrivit caruia 30% din ajutoarele ecologice acordate agricultorilor europeni sunt conditionate de masuri ecologice destinate sa faca agricultura mai prietenoasa cu mediul inconjurator.

Insa aceasta dispozitie, sustinuta de comisarul european al Agriculturii, Dacian Ciolos, a facut obiectul unor intense negocieri iar statele membre vor avea la dispozitie o marja larga de manevra in aplicarea sa. Asa cum era de asteptat, Berlinul a decis sa pastreze cat mai mult posibil statu quo-ul. 'Fermierii nostri pot fi mandri de noi', a informat Ministerul german al Agriculturii intr-un comunicat de presa publicat miercuri. De exemplu 'plafonarea prevazuta pentru platile directe acordate exploatatiilor foarte mari nu va fi utilizata', se precizeaza in comunicat. Puternica federatie a fermierilor germani (DBV), care reprezinta in special marile exploatatii si agricultura intensiva, a facut lobby pentru a limita cat mai mult posibil caracterul coercitiv al masurilor de 'ecologizare'.

De exemplu, DBV ar fi dorit evitarea mentinerii anumitor suprafete sub forma de parloaga, masura sustinuta de comisarul Dacian Ciolos. Proiectul de lege prezentat miercuri prevede ca 'exploatarea tuturor suprafetelor ramane permisa in anumite conditii', de exemplu prin cultura unor plante bogate in proteine care favorizeaza regenerarea solului. Ministerul german al Agriculturii, aflat sub controlul conservatorilor bavarezi din CSU, si-a manifestat inca de luna trecuta simpatia pentru pozitia DBV.

In schimb, pentru asociatiile germane pentru protectia mediului si promovarea agriculturii bio, legea adoptata miercuri este sub asteptari. 'Aceasta propunere deschidea usa pentru ca, la final, totul sa ramana asa cum este acum', a apreciat presedintele asociatiei pentru agricultura alternativa AbL, Ulrich Jasper. Agricultura ramane principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, in pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru urmatorii sapte ani (2014-2020) pana la 373,2 miliarde de euro.



Poti fi interesat si de