Genetica PIC contribuie la reducerea cu 7,7% a emisiilor de carbon din sectorul cresterii porcului
Luni, 26 August 2024

Luni, 26 August 2024
In contextul cresterii cerintelor ca Europa sa imbunatateasca sustenabilitatea agriculturii, PIC vine cu o noua validare a faptului ca genetica sa reprezinta cea mai buna optiune pentru atingerea obiectivelor de mediu. PIC a colaborat cu expertul global de mediu, Dr. Greg Thoma, pentru a finaliza Evaluarea Ciclului de Viata (LCA) in Europa, care a confirmat ca implementarea unui program genetic complet PIC (linii materne si paterne) are ca rezultat o reducere de 7,7% a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) comparativ cu media industriei.
Progresul genetic continu va conduce spre o reducere suplimentara de 0,66% pe an, care se acumuleaza in timp. Evaluarea LCA a primit certificare ISO (standardele 14040, 14044 si 14067), validand astfel constatarile si potentialul privind reducerea amprentei de carbon prin ameliorare genetica. PIC intentioneaza, de asemenea, sa trimita acest studiu spre evaluare si altor cercetatori din domeniu.
„Evaluarea LCA este printre primele studii care cuantifica contributia specifica a programelor genetice la indicatorii de sustenabilitate ai lantului de aprovizionare cu carne de porc din Europa si ilustreaza impactul pozitiv pe care genetica il poate avea asupra utilizarii terenurilor, furajelor si apei, precum si asupra emisiilor de carbon. Am realizat acest studiu cu cea mai mare rigoare, date de productie inregistrate pe parcursul mai multor ani, in mai multe tari, de la un numar mare de scroafe din medii diverse, pentru a ne asigura ca concluziile studiului sunt credibile si pot fi demonstrate. Metodologia utilizata poate fi extinsa pentru a cuantifica contributiile genetice si in alte sisteme de crestere a animalelor si in sistemele de culturi vegetale”, a declarat Greg Thoma, Ph. D. Director of Agricultural Modeling and Lifecycle Assessment Colorado State University.
Un raport din 2023 al Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO) a identificat ameliorarea genetica ca fiind cea mai mare oportunitate pentru cresterea sustenabila a productivitatii si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) in sectorul zootehnic.
Crearea unor conditii de mediu credibile
Beneficiile din domeniul protectiei mediului generate de progresul genetic se extind dincolo de ferma si creeaza valoare comuna pe intregul lantul de productie al carnii de porc, pentru consumatori si societate.
Ameliorarea genetica va fi un instrument critic pentru atingerea reducerilor de emisii de gaze cu efect de sera si asigurarea securitatii alimentare.
Urmatorul pas al PIC este punerea in aplicare a rezultatelor LCA pentru a demonstra ca genetica poate fi utilizata ca instrument de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pentru toate partile interesate de-a lungul lantului de productie in diferite tari si regiuni.
De exemplu, PIC a realizat o evaluare LCA in America de Nord, care a aratat rezultate similare, indicand ca genetica PIC ofera o reducere de 7,5% a emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) comparativ cu media industriei.
PIC si U.S. National Pork Board sunt in prezent intr-un parteneriat in cadrul unui proiect pilot prin care vor dezvolta un cadru de declarare a emisiilor de dioxid de carbon. Cadrul creeaza o oportunitate pentru producatorii de carne de porc din SUA de a genera valoare de mediu si de a beneficia de fluxuri de venituri suplimentare prin participarea la pietele voluntare de carbon. De asemenea, ofera procesatorilor de carne, retailerilor de produse alimentare inclusiv de carne de porc, posibilitatea de a masura si justifica reducerile de emisii de carbon ca progres in angajamentele lor de protectie a mediului.
„Cadrul si proiectul pilot din America de Nord vor fi esentiale in codificarea procesului si a rezultatelor ca standard al industriei,” a spus Baker. „Asteptam cu nerabdare sa replicam si sa adaptam cadrul si proiectele pilot in Europa si invitam membrii intregului lant de productie al carnii de porc care sunt interesati de implementarea reducerilor de gaze cu efect de sera (GES) prin intermendiul geneticii sa ni se alature”.
Deşeurile menajere au reprezentat mai mult de jumătate din totalul deşeurilor alimentare (53%), e...
Trei focare ale virusului, care provoacă băşici şi reduce producţia de lapte, au fost găsite săpt...
Pe fondul inflaţiei, al creşterii costurilor şi al modificărilor fiscale, 80% dintre respondenţi ...