Gastronomia locala la Romanian Beef Master – chefi si produse demne de stele Michelin

Gastronomia locala la Romanian Beef Master – chefi si produse demne de stele Michelin


Pe 3 august a avut loc la Moara Vlasiei a doua editie a celei mai mari manifestatii din Romania, dedicate carnii de vita. Romanian Beef Master 2022 a reunit cei mai priceputi bucatari de vita din tara, stelati Michelin, reprezentanti oficiali din Guvernul Romaniei, geneticieni, specialisti in reproductia si cresterea bovinelor, chefi juniori si alti reprezentanti de vaza ai sectorului gastronomic international.

Concursul profesionistilor - trofeul Romanian Beef Master
Competitia culinara principala, dedicata carnii de vita produse exclusiv in Romania, a cuprins 5 echipe de bucatari profesionisti care au gatit chiulota Permium Angus. Dupa cateva ore de munca intensa, de talent si tehnica, trofeul a fost obtinut de chef Rares Moga din Sibiu, alaturi de echipa Bloj Razvan si Carmen Siminie.

 

„Un vis devenit realitate! In calitate de concurent am trait o experienta cu adevarat unica! Concursul Romanian Beef Master by chef Radu Zarnescu 2022 a fost o provocare plina de adrenalina si de o intensitate dusa la cote maxime! Cu toate acestea am reusit sa castigam aceasta competitie formata din 5 echipe puternice, un juriu de bucatari cu experienta, cu stele Michelin si cu cei mai buni fermieri din Romania! De acum port o responsabilitate in ceea ce priveste carnea de vita, ma reprezinta si incerc sa o respect de fiecare data cand o voi gati!”

 

beef2

 

Au jurizat 16 membri, dintre care Samuel Widmer- Karpaten Meat, cel mai mare producator de carne de vita Angus din tara, Aurel Simion- Secretar General In Ministerul Agriculturii, Ted Janssen - Presedinte De Onoare Euro-Toques Olanda, Ramon Rotteta - Presedinte Euro-Toques Spania, Jacques Barnachon- Secretar General Euro-Toques International, Franta, Bernard Delle- Genetician, Germania, Veronica Baciu- Directorul General Al Agentiei Produsului Montan, precum si alti fermieri, procesatori, specialisti in gastronomie din toata tara. Cu participarea coordonatorului Departamentului de Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, domnul Laszlo Borbely & Enrico Derflingher- presedinte Euro-Toques International, stelat Michelin.

 

Pentru a decide castigatorul, juratii au urmarit: modul interpretarii retetei propuse de echipa, care apartinea repertoriului clasic sau putea fi o creatie de moment, asocierea carnii de vita cu legume, leguminoase, verdeturi, fructe, condimente, mirodenii, plante aromatice, corectitudinea gatirii carnii de vita, sosul, coloristica folosita in vederea evidentierii „reginei farfuriei”, respectiv a carnii de vita Premium Angus.

 

Prin acest demers, bucatarii si-au aratat sustinerea pentru consumul de produse romanesti, folosindu-se de aceasta oportunitate pentru a incuraja cat mai multa lume sa vina in sprijinul fermierilor romani, prin achizitia de produse de pe plan local.

 

Culinariada - locul de afirmare a tinerilor bucatari
Pentru a sprijini viitoarele generatii de profesionisti si artisti gastronomici, creandu-se un context in care sa se afirme, la evenimentul Romanian Beef Master de anul acesta, a avut loc competitia de juniori Culinariada, in parteneriat cu Guvernul Romaniei, Departamentul pentru Dezvoltare Durabila.

 

Cele 13 echipe participante s-au intrecut in prepararea chiulotei de vita Premium Angus. Castigatorul probei a fost Palancianu Armand, Universitatea de Stiintele Vietii Ion Ionescu de la Brad, Iasi, Facultatea de Ingineria Resurselor Animale si Alimentare.



Carnea de vita produsa in Romania apreciata de stelati Michelin
Fiindca scopul principal al evenimentul a fost promovarea carnii de vita produsa in Romania si accesibilizarea gatirii acesteia, pe langa competitiile profesionistilor, au avut loc demonstratii cu multiple tehnici si bune practici de gatire a carnii de vita. Publicul prezent a putut descoperi si chiar invata la fata locului iar apoi degusta preparate diverse din piese precum brisket, rasol cu os, picannha, limba, coada, vrabioara, burta, skirt steak, antricot etc.

 

Nu doar publicul dar si chefii prezenti la eveniment, reprezentand Italia, Spania, Franta, Olanda si Turcia au fost profund impresionati de calitatea carnii Premium Angus care a fost degustata la eveniment. Oricare dintre preparatele degustate la fata locului, fie in competitii sau la standurile de gatire libera, au fost unanim laudate de public, de specialisti si chefi stelati Michelin, unii dintre ei spunand chiar ca ” nu au mai gustat o carne de vita cu atata aroma si savoare”.

 

Despre maturarea carnii de vita Premium Angus
Pasionatii de produse rafinate si preparate creative au putut lua parte chiar si la un seminar despre maturarea carnii de vita in mediu uscat. Lui Chef Radu Zarnescu, vice presedintele Euro -Toques International, i s-au alaturat invitatii Marian Ochea - Medic veterinar specializat in cresterea si exploatarea bovinelor si Ioan Costa - specialist si cercetator in conservarea, cultivarea si prepararea ciupercilor, pentru a dezbate importanta maturarii carnii, impactul pe care o buna maturare il are asupra fibrelor si fragezimii carnii dar si pentru a propune cateva experimente de maturare in grasime ridicata, whisky, pasta de trufe sau Koji.

 

Tombola zilei
Castigatorii nu au fost doar in randul bucatarilor! La finalul zilei organizatorii au rasplatit prezenta participantilor la a doua editie Romanian Beef Master cu o tombola. Cel care a intuit cel mai exact greutatea unei bucati de roastbeef Premium Angus aflate in frigiderul de la eveniment a castigat un frigider de maturare original, din partea DRY AGER Romania. Ionela Olteanu, fericita castigatoare a unui frigider DX500, alaturi de sotul ei, chef bucatar, sunt renumiti pentru retetele romane vechi de mii de ani pe care le gatesc. De acum vor putea pune in practica cele invatate pe parcursul evenimentului pentru a-si matura singuri specialitatile din carne de vita produsa in Romania.

 

Carnea de vita locala - vedeta evenimentului
Evenimentul isi propune sa fie punctul de plecare al dialogului, promovarii si sustinerii produselor locale, poate chiar crearii unei strategii nationale de turism gastronomic in jurul producatorilor din tara noastra si a celor care reusesc niste preparate extraordinare, plecand de la produsele autohtone.

 

”Romanian Quality Beef = Karpaten Premium Angus! Daca spui carne de vita locala, nu ai cum sa nu te referi la cel mai mare producator de carne de vita Angus din Romania, Karpaten Meat Group. Nu doar ca sunt primii care au reusit sa creeze un business de incredere in Romania, lucrand la standarde internationale dar mentin calitatea in toate produsele lor, reprezentand Transilvania la nivel mondial. Iar astazi s-a vazut acest lucru. Fiecare piesa de vita Angus a fost impecabila, indiferent de taietura sau cum a fost gatita. Frumoasele si gustoasele platinguri realizate astazi au fost posibile doar pe baza carnii impecabile!” - Bernhard Delle - genetician si expert in carnea de vita, Germania.

 

Totodata, prin acest tur de forta, evenimentul faciliteaza accesul publicului la modalitati corecte de preparare si gatire a carnii de vita, astfel incat sa se bucure pe deplin de toate calitatile acesteia. O buna cunoastere a produsului incepe cu provenienta, trasabilitatea, modul de obtinere a carnii, modul de transare, etc. Toate influenteaza produsul final. De aceea este important consumul de carne de vita care provine din ferme sigure, care se supun unui sistem de productie natural, complet controlat, cu o furajare bazata pe iarba si cereale, fara hormoni, soia si premixuri, care asigura si garanteaza o carne proaspata cu un grad de marmorare ridicat, fragezime si un gust deosebit. Consumati produse locale cu trasabilitate de la ferma la farfurie, cu autentificarea genetica a bovinelor si o promisiune de administrare a mediului durabila.

 

Adevarat tur gastronomic al carnii de vita produse in Romania, acest eveniment a fost pe de o parte o provocare pentru bucatarii participanti la competitie si pentru jurati, iar pe de alta parte, un regal pentru publicul larg care s-a bucurat de minunatul gust al carnii de vita Angus, de complexitatea creatiilor pe care masterchefii le-au etalat pe farfurii, dar si de povestile de degustare a preparatelor gatite care mai de care mai impresionant.



Poti fi interesat si de