GIEC: Europenii arunca intre 95 si 115 kilograme de alimente in fiecare an

GIEC: Europenii arunca intre 95 si 115 kilograme de alimente in fiecare an


Risipa alimentara se afla in centrul discutiilor ce sunt purtate incepand de vineri la Geneva de reprezentantii Grupului interguvernamental de experti in evolutia climei (GIEC) pe tema utilizarii terenurilor si a alimentatiei mondiale, informeaza AFP.

Cu ocazia acestei reuniuni, jurnalistii de la AFP prezinta cateva elemente despre amploarea unui fenomen care priveste atat tarile sarace, cat si tarile dezvoltate.

 

Potrivit proiectului de raport al GIEC, intre 25% si 30% din hrana produsa anual pentru consum uman - 1,3 miliarde de tone - este pierduta sau risipita. Acest procent a crescut cu 40% in raport cu anul 1970 si reprezinta echivalentul a 200 de calorii pe zi pentru fiecare individ de pe Terra.

 

Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), aceasta pierdere costa aproape 1.000 de miliarde de dolari in fiecare an. Ea echivaleaza, de asemenea, cu 8% din emisiile de gaze cu efect de sera.

 

Risipa alimentara nu este la fel peste tot. Raportul GIEC ar trebui sa sublinieze vastele disparitati dintre sistemele de productie din tarile bogate si cele in curs de dezvoltare.

 

Potrivit FAO, consumatorii din tarile bogate arunca la pubela in fiecare an 222 de milioane de tone de alimente in total, aceasta cantitate reprezentand aproape un echivalent al intregii productii alimentare a Africii subsahariene (230 de milioane de tone).

 

Potrivit unei versiuni provizorii a raportului Giec, locuitorii din Europa si America de Nord arunca, in medie, intre 95 si 115 kilograme de alimente in fiecare an, comparativ cu 6 -11 kilograme pentru cei din Africa subsahariana si Asia.

 

Cauzele acestui fenomen variaza foarte mult in functie de gradul de dezvoltare al tarilor. In cele in curs de dezvoltare, 40% din pierderi sunt inregistrate dupa recolte. In tarile industrializate, ele intervin in procent de 40% la nivelul vanzarii en detail si al consumatorilor.

 

“In sud, acest fenomen are o stransa legatura cu dificultatile de transport si conservarea alimentelor, hrana fiind produsa in sate si neputand sa ajunga in bune conditii pe pietele urbane”, a explicat Teresa Anderson de la ONG-ul ActionAid.

 

“In nord, pierderile sunt mai importante in supermarketuri. Inclusiv supermarketurile arunca legume la pubela din cauza formei si a marimii lor, sau pentru ca nu sunt suficient de aspectuoase”, a adaugat experta.

 

Aproximativ 2 miliarde de adulti din lumea intreaga sunt supraponderali sau obezi, in contextul in care 820 de milioane de persoane sufera de foame.

 

Potrivit proiectului de raport al GIEC, “consumul dincolo de nevoile nutritive poate fi considerat o forma de risipa alimentara”, care reprezinta “un contributor cel putin la fel de important la pierderile din sistemul alimentar” ca aruncarea alimentelor la pubela.



Poti fi interesat si de