Frauda cu fonduri europene de 8 milioane lei la o pastravarie din Brasov

Frauda cu fonduri europene de 8 milioane lei la o pastravarie din Brasov


Procurorii DNA au trimis in judecata trei persoane, dintre care una are calitatea de avocat, pentru fraude cu fonduri europene, fiind acuzate ca au obtinut cu documente false peste 8 milioane lei pentru un proiect privind constructia unei ferme de crestere intensiva a pastravilor si a sturionilor in judetul Brasov.

Potrivit unui comunicat al DNA, cele trei persoane vor fi judecate pentru savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata, savarsite in forma autoratului, instigarii si complicitatii.

 

In perioada 2011 - 2013, pe parcursul derularii proiectului finantat din fonduri europene intitulat 'Ferma de crestere intensiva a pastravilor si a sturionilor in sistem inside - outside', unul dintre inculpati, in calitate de administrator al unei societati comerciale, la instigarea celui de-al doilea inculpat, ar fi depus la Centrul regional Brasov si la Directia Generala Pescuit - Autoritatea de management pentru POPAM mai multe documente false si/sau inexacte in sustinerea cererilor de rambursare, obtinand astfel pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare totala de 8.522.794 lei.

 

In concret, in cursul anului 2011, intre o societate comerciala si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Pescuit - Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit a fost incheiat contractul de finantare privind construirea unei 'Ferme de crestere intensiva a pastravilor si a sturionilor in sistem inside - outside', valoarea totala a proiectului fiind de 25.006.338 lei.

 

Conform continutului cererii de finantare, proiectul a avut ca obiective crearea unei ferme piscicole moderne, productive, conform normelor si standardelor europene, dezvoltarea unei tehnologii noi de crestere intensiva a pestilor, in sistem inside - outside, folosind sursa de apa naturala si sistemul de recirculare, realizarea a doua hale de productie intensiva in sistem recirculant, dotate cu sisteme tehnologice standardizate, diversificarea catre noi specii (sturion siberian) si productia de specii cu perspective comerciale bune (pastrav curcubeu).

 

Ulterior aprobarii proiectului, unul dintre inculpati, la instigarea celui de-al doilea inculpat, ar fi depus la Directia Generala Pescuit - Autoritatea de management pentru POPAM mai multe inscrisuri false/inexacte privitoare la proceduri de achizitii care in realitate ar fi fost manipulate, declarand necorespunzator adevarului ca toate cheltuielile ar fi fost eligibile, realizate in vederea indeplinirii obiectivului proiectului si in concordanta cu legislatia in vigoare.

 

Potrivit DNA, cei doi inculpati ar fi beneficiat de ajutorul celui de-al treilea inculpat, care ar fi intocmit intreaga documentatie necesara aferenta avizarii proiectului (achizitie servicii de consultanta, de asistenta tehnica si de executie lucrari si de achizitie utilaje si echipamente tehnologice).

 

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obtinerea pe nedrept, de catre societatea comerciala beneficiara, a unor fonduri nerambursabile in cuantum de 8.522.794 lei.

 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale - Directia Generala Pescuit - Autoritatea de Management pentru POPAM s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 9.115.718 lei.

 

In cauza au fost dispuse masuri asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Brasov, instanta competenta sa judece cauza pe fond avand in vedere calitatea de avocat a unuia dintre inculpati, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii.



Poti fi interesat si de