Franta reduce nitratii din mezeluri dupa ce s-a confirmat ca favorizeaza dezvoltarea cancerului
Marti, 19 Iulie 2022
Marti, 19 Iulie 2022
Sarurile de nitriti reprezinta un tip de aditiv utilizat pe scara larga in mezeluri, cum ar fi sunca, slanina si carnatii, pentru a prelungi perioada de valabilitate a carnii procesate si pentru a da suncii culoarea roz. Acestea pot include E249, E250, E251 si E252, scrie EuroMeatNews.com.
Studiul realizat de ANSES a confirmat o legatura intre acesti aditivi si riscul de cancer colorectal, cunoscut si sub denumirea de cancer intestinal, afirmand ca „mai mult de jumatate din expunerea la nitriti provine din consumul de mezeluri, din cauza aditivilor folositi la prepararea acestuia”.
De asemenea, datele analizate au confirmat „existenta unei asocieri intre riscul de cancer colorectal si expunerea la nitriti si/sau nitrati, fie ca sunt ingerati prin consumul de carne procesata sau de apa potabila”.
In 2015, un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a clasificat carnea procesata drept cancerigena.
Guvernul francez are acum 12 luni pentru a contura o traiectorie pentru reducerea sau eliminarea treptata a conservantului.
In prezent, 90% din toate mezelurile includ nitriti, dar unele dintre cele mai mari firme, cum ar fi Herta, detinuta de Nestlé sau Fleury Michon, ambele foarte populare in Franta, experimenteaza deja produse fara nitriti.
Agentia Nationala pentru securitate alimentara din Franta recomanda limitarea consumului de mezeluri la 150 de grame pe saptamana si face un apel pentru o alimentatie cat mai variata, din care sa nu lipseasca cel putin 5 fructe si legume pe zi.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...