Franta interzice utilizarea denumirilor „steak”, „escalop” sau „jambon” pentru produsele vegetale

Franta interzice utilizarea denumirilor „steak”, „escalop” sau „jambon” pentru produsele vegetale


Guvernul francez a emis un decret prin care este interzisa utilizarea denumirii de „steak” (friptura) pentru produsele pe baza de proteine vegetale, precizand ca aceasta denumire este rezervata produselor pe baza de proteine de origine animala, informeaza AFP.

Decretul este o revendicare mai veche a firmelor din sectorul cresterii animalelor, care sustin ca termeni precum „jambon vegetal” sau „bacon vegetarian” pot crea confuzie in randul consumatorilor.

 

Guvernul de la Paris a adoptat un prim decret in acest sens, in luna iunie 2022, insa acesta a fost suspendat ulterior de Consiliul de Stat ca urmare a plangerii formulate de Proteines France, un consortiu de companii franceze care vand produse alimentare pe baza de plante.

 

Noul decret revizuit publicat include doua liste cu termenii rezervati produselor de origine animala sau care nu contin decat foarte putine proteine vegetale. Printre termenii care nu mai pot fi utilizati pentru desemnarea produselor alimentare care nu contin decat proteine vegetale sunt: „escalop”, „ham”, „filet” si „prime rib”.

 

„Produsele fabricate sau comercializate in mod legal intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta vor fi in continuare autorizate”, precizeaza Guvernul de la Paris in textul decretului, care va intra in vigoare la trei luni de la publicare.

 

Persoanele fizice care incalca prevederile decretului referitor la etichetare pot fi amendate cu pana la 1.500 de euro, in timp ce in cazul companiilor amenda poate ajunge pana la 7.500 de euro. Cu toate acestea, decretul prevede o perioada de tranzitie de un an pentru ca producatorii sa aiba timp sa scape de stocurile existente.

 

Presedintele Federatiei nationale a crescatorilor de bovine din Franta, Patrick Bénézit, a salutat ceea ce a numit un decret clar si esential pentru protejarea denumirilor.”Ar fi de dorit acum sa extindem asta la nivel european”, a adaugat Patrick Bénézit.

 

In sanul Uniunii Europene, este autorizata denumirea produselor vegetale cu termeni care in mod traditionali sunt rezervati pentru carne de animale, cu exceptia produselor pe baza de lapte animal. De exemplu, nu este posibil sa utilizezi cuvantul „iaurt” sau „branza” pentru un produs vegetal.



Poti fi interesat si de