Franta anunta demararea unei campanii de vaccinare impotriva gripei aviare

Franta anunta demararea unei campanii de vaccinare impotriva gripei aviare


Autoritatile franceze au confirmat ca intentioneaza sa demareze, la toamna, un program de vaccinare a pasarilor impotriva gripei aviare, dupa ce rezultatele testelor facute cu vaccinarea ratelor a demonstrat ca vaccinul are o "eficienta satisfacatoare", a anuntat Ministerul francez al Agriculturii, transmite Reuters.

Gripa aviara este o boala virala foarte contagioasa, care apare in principal la pasarile de curte si la pasarile de apa salbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicata sau scazuta (HPAI, respectiv LPAI) in functie de caracteristica moleculara a virusului si de capacitatea acestuia de a provoca boli si mortalitate la pui.

 

In ultimele 18 luni, gripa aviara a dat peste cap productia mondiala de carne de pasare, ducand la sacrificare a peste 200 de milioane de pasari.

 

Franta este tara din Uniunea Europeana cea mai afectata de gripa aviara si in ultima luna s-a confruntat cu o recrudescenta a focarelor in zona de sud-vest a tarii, in special in randul efectivelor de rate.

 

Autoritatile de la Paris au lansat deja o pre-comanda pentru 80 de milioane de doze de vaccin, care trebuia sa fie confirmata pe baza testelor finale efectuate de Autoritatea franceza pentru Alimentatie, Sanatate, Securitate Profesionala si de Sanatate (ANSES).

 

"Aceste rezultate favorabile ofera suficiente garantii pentru a lansa o campanie de vaccinare inca din toamna lui 2023", se precizeaza intr-un comunicat publicat pe pagina de Internet a Ministerul francez al Agriculturii.

 

Guvernele sunt reticente la ideea vaccinarii efectivelor de pasari din cauza perturbarilor provocate schimburilor comerciale care ar decurge de pe urma vaccinarii. Cu toate acestea, in ultima perioada, din ce in ce mai multe guverne sa gandesc sa recurga la vaccinare pentru a opri raspandirea virusului si a evita transmiterea in randul oamenilor.

 

Franta a mandatat doua companii, Ceva Animal Health din Franta si Boehringher Ingelheim din Germania, sa puna la punct un vaccin impotriva gripei aviare destinat ratelor.

 

Mai multe alte state UE au efectuat teste cu vaccinuri impotriva gripei aviare, inclusiv Tarile de Jos pentru gainile ouatoare si Italia pentru curcani. Primele rezultate alte testelor efectuate in Tarile de Jos arata ca vaccinurile sunt eficiente.

 

In mod normal, gripa aviara incepe sa se manifeste toamna, virusul fiind transportat de pasarile salbatice migratoare care vin din Asia in Europa. Tarile care descopera boli animale periculoase precum pesta porcina africana sau gripa aviara inalt patogena trebuie sa avertizeze imediat Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala (OIE) si sa trimita regulat rapoarte de evolutie.



Poti fi interesat si de