Franta aloca 600 milioane de euro pentru sprijinirea crescatorilor de animale

Franta aloca 600 milioane de euro pentru sprijinirea crescatorilor de animale


Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a prezentat miercuri un set de masuri financiare, in valoare totala de 600 milioane de euro, ce vizeaza sprijinirea crescatorilor de animale, afectati de scaderea preturilor la carne si lapte, care protesteaza de mai multe saptamani prin blocarea drumurilor, transmite Reuters.

oi 3Ministrul francez al Agriculturii, Stephane Le Foll, a prezentat miercuri un set de masuri financiare, in valoare totala de 600 milioane de euro, ce vizeaza sprijinirea crescatorilor de animale, afectati de scaderea preturilor la carne si lapte, care protesteaza de mai multe saptamani prin blocarea drumurilor, transmite Reuters.

Ajutorul va include garantii de pana la 500 milioane de euro pentru creditele fermierilor, plus un fond de 50 milioane de euro menit sa reduca contributiile sociale. Zece milioane de euro vor fi alocati promovarii exporturilor de carne.

Sindicatele se plang ca se confrunta cu o concurenta neloiala din Germania si Spania, unde forta de munca din acest sector este mai ieftina, fiind alcatuita in special din imigranti.

Accesul la muntele Saint-Michel, in nord-vestul Frantei, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice franceze, era in continuare blocat, miercuri, pentru a treia zi consecutiv. De asemenea, mai multe drumuri din vestul Frantei, in special Autostrada A1, principala axa de transport spre Belgia, au fost blocate timp de mai multe ore de sute de tractoare.

Sindicatul agricol FNSEA a avertizat recent ca nu se va multumi cu cateva masuri de suprafata.
'Raspunsul trebuie sa fie similar cu miza si dificultatile cu care se confrunta crescatorii de animalele', a declarat presedintele FNSEA, Xavier Beulin.

Un raport comandat de Executivul francez unui mediator independent a fost trimis marti seara ministrului Agriculturii, Stephane le Foll, si ar urma sa fie dat publicitatii miercuri. Raportul este destinat sa clarifice cine este vinovat de oprirea cresterii pretului la carne platit crescatorilor, respectiv industria carnii sau distribuitorii.

Sectorul cresterii de animale reprezinta 900.000 de locuri de munca directe si indirecte in Franta, iar cele mai recente date privind situatia producatorilor sunt alarmante. Potrivit ministrului francez al Agriculturii, Stephane le Foll, aproximativ 10% din exploatatii, adica intre 22.000 si 25.000, sunt pe punctul de a intra in faliment.

In data de 17 iunie, distribuitorii si abatoarele s-au angajat sa majoreze progresiv pretul de achizitie al bovinelor. Lidl France, divizie a grupului german de distributie Lidl, a promis miercuri ca a luat act de cererile crescatorilor de animale. Insa, pentru moment, Lidl France sustine ca nu poate face mare lucru, avand in vedere conjunctura economica si dificultatile competitive de pe piata.



Poti fi interesat si de