Franta: pierderile provocate de gripa aviara se ridica la 80 mil. de euro doar saptamana aceasta

Franta: pierderile provocate de gripa aviara se ridica la 80 mil. de euro doar saptamana aceasta


Operatiunea de sacrificare a aproape un milion de rate si gaste a inceput joi in sud-vestul Frantei, unde se produce renumitul foie gras, intr-un efort de a opri raspandirea noii epidemii de gripa aviara, care pare mai virulenta decat cea care a lovit tara in 2015, transmit Radio France International si Reuters.

gainaOperatiunea de sacrificare a aproape un milion de rate si gaste a inceput joi in sud-vestul Frantei, unde se produce renumitul foie gras, intr-un efort de a opri raspandirea noii epidemii de gripa aviara, care pare mai virulenta decat cea care a lovit tara in 2015, transmit Radio France International si Reuters.


Asociatia producatorilor de foie gras se asteapta la pierderi de 75-80 de milioane de euro in urma sacrificarilor.

In noiembrie, a fost detectat virusul H5N8 in sud-vestul Frantei, fiind afectate 95 de ferme, rata mortalitatii ajungand la 30%. De atunci, au fost implementate masuri sporite de protectie pe intreg teritoriul Frantei, cel mai mare crescator de pasari din Uniunea Europeana.

Este un virus mult mai mortal decat virusul H5N1 care a lovit Franta in 2006 si in 2015, a afirmat Jean-Luc Gurin, de la Facultatea de Medicina Veterinara din Toulouse.

Franta este cel mai mare producator si exportator de foie gras din lume. Un decret publicat joi permite sacrificarea preventiva a ratelor si gastelor care risca sa intre in contact cu pasarile salbatice in 150 de zone, in special in Departamentul Gers, unde se afla mai mult de jumatate din fermele afectate.

Peste 300.000 de rate au fost deja sacrificate, dar, conform decretului, peste un milion de pasari ar putea fi eutanasiate pentru a opri raspandirea virusului. Costurile legate de sacrificari sunt acoperite de Guvern, dar fermierii sustin ca au primit numai 70% din compensatii pentru pierderile suferite la epidemia din 2015.

Alte state care au raportat cazuri de gripa aviara in ultimele saptamani sunt Germania, Slovacia, Franta, Croatia, Austria, Ungaria, Italia si Israel.

Anterior, au fost indentificate cazuri de gripa aviara si in judetul Hajdu-Bihar, la granita Ungariei cu Romania, precum si in judetele Bacs-Kiskun, Bekes, Csongrad si Jasz-Nagykun-Szolnok, in sud-estul si centrul Ungariei.

In Romania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat ca monitorizeaza sever comertul intracomunitar si verifica toate transporturile de pasari care vin din tarile unde, in ultima perioada, au fost diagnosticate focare de gripa aviara, pentru a preveni patrunderea bolii pe teritoriul Romaniei.

Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numara si Romania, sa sporeasca masurile de biosecuritate la ferme, piete si in comertul cu pasari, pentru a limita raspandirea gripei aviare.



Poti fi interesat si de