Franta: Odata cu vaccinarea ratelor apar si primele restrictii ale tarilor importatoare
Luni, 09 Octombrie 2023
Luni, 09 Octombrie 2023
'Incepand din momentul in care am demarat vaccinarea, aceste tari au dreptul sa considere ca Franta nu mai este o zona scutita de gripa aviara', a explicat directorul Asociatiei Crescatorilor de Pasari din Franta (ANVOL), Yann Nédélec.
Pe fondul unei crize inedite, care a condus la sacrificare a 32 de milioane de pasari incepand din vara lui 2021, Franta a decis sa faca obligatorie vaccinarea preventiva in crescatoriile care au peste 250 de rate, incepand cu data de 1 octombrie 2023. Aceste pasari, crescute pentru foie gras sau pentru carne, au fost vizate in mod special pentru ca sunt foarte sensibile la virusul gripei aviare.
Insa campania de vaccinare din Franta a generat ingrijorari in randul oficialilor de la Departamentul american al Agriculturii (USDA). Vaccinarea 'poate masca o infectie cu virusul gripei aviare si permite astfel exportul unor animale infectate sau a unor produse contaminate cu virus in SUA', a explicat USDA intr-un raspuns la o intrebare adresata de AFP. In consecinta, SUA au decis sa interzica importurile provenite din Franta de pasari vii, oua pentru incubat precum si carne de pasare neprocesata. Produsele realizate pe baza de pasari care au fost gatite astfel incat virusul sa fie distrus pot fi importate in continuare cu documentatia adecvata, a precizat USDA.
In conditiile in care nu pot garanta ca ratele vaccinate nu circula liber intre tarile europene membre ale pietei comune, SUA au decis sa restranga importurile de rate vii si produse brute pe baza de carne de pasare provenite din aceasta zona.
La randul sau, Canada a suspendat 'temporar' importurile de pasari vii, oua de incubat si produse din carne de pasare proaspete, congelate sau brute provenite din Franta chiar daca autorizeaza in continuare 'produsele tratate termic, gatite sau conservate', a precizat Agentia canadiana responsabila cu inspectia alimentelor. 'Nu stim daca carnea provenita de la ratele vaccinate ar putea fi exportata spre alte tari si nici daca Franta va identifica, urmari si controla animalele reproducatoare vaccinate', subliniaza Agentia canadiana.
Asa cum era de asteptat, Japonia a impus la randul sau restrictii similare.
Pana acum, volumele afectate de aceste restrictii nu sunt enorme, precizeaza Yann Nédélec. De exemplu, exporturile de pasari vii si oua spre SUA nu reprezinta decat 1% din exporturile totale ale Frantei.
Insa produsele cu valoare adaugata mare, cum sunt exporturile de pui din rasa Bresse spre Japonia, sunt si ele afectate, subliniaza directorul Anvol. Acesta adauga ca restrictiile sunt problematice si pentru sectorul materialului genetic, care cuprinde ouale pentru incubat si puii trimisi spre alte crescatori unde sunt destinati productiei de oua sau puii de carne.
Pentru renumitul foie gras, un produs simbol al gastronomiei franceze, situatia este una problematica mai ales in Japonia, a precizat Marie-Pierre Pé, directoarea Asociatiei producatorilor de foie gras din Franta (CIFOG), in conditiile in care livrarile cu destinatia SUA sunt foarte mici iar restrictiile impuse de Canada nu vizeaza decat produsele brute. Insa decizia autoritatilor de la Tokyo era una asteptata si 'ne-am luat masuri de precautie in avans pentru a-i putea servi pe japonezi in timpul sarbatorilor de sfarsit de an', a spus Marie-Pierre Pé.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...