Fonduri de peste 670 de mil. lei pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic

Fonduri de peste 670 de mil. lei pentru ajutoarele nationale tranzitorii in sectorul zootehnic


Fondurile totale alocate de la bugetul de stat pentru ajutoarele nationale tranzitorii (ANT) in sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 se ridica la peste 670,27 milioane de lei, respectiv 134,76 milioane de euro, potrivit unui proiect de Hotarare postat in transparenta decizionala de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Prin proiectul de act normativ se aproba plafoanele alocate ANT in sectorul zootehnic pentru anul de cerere 2023 si se stabileste modalitatea de calcul al cuantumului per unitatea de masura al ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne, si pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

 

Fondurile totale alocate de peste 670 de milioane de lei se distribuie astfel: 91,67 milioane de lei, echivalentul sumei de 18,43 milioane de euro, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul lapte; 385,26 milioane de lei, echivalentul sumei de 77,46 milioane de euro, pentru schema decuplata de productie, specia bovine, in sectorul carne; 193,33 milioane lei, echivalentul sumei de 38,87 milioane de euro, pentru schema cuplata de productie, speciile ovine/caprine.

 

Platile pentru ajutoarele nationale tranzitorii se fac in lei, la cursul de schimb de 4,9735 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 29 septembrie 2023 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 3 din 2 octombrie 2023.

 

Potrivit MADR, documentele specifice care se depun impreuna cu cererea de plata, precum si conditiile de acordare a ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul zootehnic sunt prevazute in sectiunea a 2-a a Ordinului MADR nr. 80/2023, cu modificarile si completarile ulterioare, articolele 95-102.

 

Acordarea ajutoarelor nationale tranzitorii contribuie la asigurarea capitalului financiar necesar pentru derularea activitatilor specifice din sectorul de crestere a animalelor.



Poti fi interesat si de