Focarele de pesta din Germania pun frana exporturilor de carne de porc ale UE

Focarele de pesta din Germania pun frana exporturilor de carne de porc ale UE


Ritmul de crestere a exporturilor de carne de porc ale Uniunii Europene va incetini semnificativ la finalul anului, pe masura ce Germania se va confrunta cu restrictii la export dupa descoperirea unor focare de pesta porcina africana, iar cererea venita din China se va reduce, a prognozat recent Comisia Europeana, transmite Reuters.

Germania, cel mai mare producator de carne de porc din UE, are interdictia de a exporta pe o serie de mari piete, inclusiv China si Coreea de Sud, dupa ce luna trecuta au fost descoperite mai multe cazuri de infectie cu pesta porcina africana la mistreti.

 

Potrivit celor mai recente prognoze ale Comisiei Europene, dupa ce au crescut cu 15% in prima jumatate a anului, exporturile de carne de porc ale Uniunii Europene ar urma sa se majoreze cu doar 2% pe ansamblul anului 2020. Comparativ, in precedentele sale estimari, care dateaza din luna iulie, Executivul comunitar miza pe o crestere de 10% pe ansamblul acestui an.

 

“Evolutia exporturilor UE va depinde de capacitatea Germaniei de a tine sub control boala”, a subliniat Comisia Europeana, adaugand ca Danemarca, Spania si Olanda ar putea sa acopere, partial, golurile aparute in aprovizionarea pietelor din China si Asia.

 

De asemenea, pentru anul urmator Executivul comunitar se asteapta la o scadere cu 10% a exporturilor de porc ale UE, unul dintre motive fiind asteptata reducere a cererii chineze, pe masura ce tara isi reface propriile sale efective de porcine care au fost decimate de pesta.

 

In ceea ce priveste productia de carne de porc a UE, Executivul comunitar mizeaza pe o scadere de 0,5% in ultimele sale prognoze, fata de o crestere de 0,5% cat preconiza anterior. Epidemia de pesta din Germania ar urma sa limiteze relansarea productiei in trimestrul al treilea, intr-un moment in care cererea consumatorilor si-a revenit dupa relaxarea masurilor de izolare. “Orice crestere a productiei in trimestrul patru ar urma sa vin numai din partea Spaniei, Danemarcei si Irlandei, care si-au majorat efectivele in 2019”, subliniaza Comisia.

 

Pentru anul urmator, Executivul comunitar prognozeaza o scadere de 1% a productiei de carne de porc a UE.

 

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a inregistrat in primul semestru din acest an un deficit de 968,2 milioane de euro in comertul cu produse agroalimentare. In topul produselor agroalimentare exportate in tarile UE si terte, cele mai multe incasari au fost consemnate la porumb, circa 665,4 milioane de euro pentru 3,377 milioane de tone. In schimb, la importuri, carnea de porc proaspata, refrigerata sau congelata continua sa ocupe prima pozitie, cu o valoare de 292,2 milioane de euro pentru 122.961 tone.



Poti fi interesat si de