Focarele de gripa aviara din judetele Mures si Harghita au fost stinse

Focarele de gripa aviara din judetele Mures si Harghita au fost stinse


Focarele de gripa aviara care au evoluat in judetele Mures si Harghita au fost stinse iar restrictiile au fost ridicate, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In aceste conditii, fermele avicole din zonele respective pot comercializa la nivel national si pot participa la schimburi intracomunitare si exporturi de pasari vii, carne de pasare si alte produse provenite de la acestea.

 

"In perioada 11-14 iunie au fost stinse focarele de gripa aviara care au evoluat in localitatile Ungheni, Cozma, Santana, Grebenisu de Campie din judetul Mures si Cristuru Secuiesc din judetul Harghita. Odata cu stingerea focarelor de gripa aviara au fost ridicate restrictiile de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport pentru zonele de protectie (raza de 3 km in jurul focarului) si de supraveghere (raza de 10 km in jurul focarului). Prin interventia prompta si eficienta a serviciilor veterinare, in colaborare cu alte instittutii ale statului, a fost impiedicata raspandirea bolii si aparitia de noi focare. Astfel, a fost evitata blocarea comertului cu pasari si pierderile economice generate de masurile de restrictie impuse de evolutia bolii. Ca urmare a stingerii focarelor si a ridicarii restrictiilor, fermele avicole din zonele respective pot comercializa la nivel national si pot participa la schimburi intracomunitare si exporturi de pasari vii, carne de pasare si alte produse provenite de la acestea", sustin reprezentantii ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, comercializarea pasarilor vii se face in conditiile respectarii obligatiilor si responsabilitatilor prevazute de legislatia in vigoare, cu precadere pe cele privind respectarea cerintelor de sanatate si bunastare animala, biosecuritate, supraveghere sanitara veterinara si asigurarea trasabilitatii.

 

Pentru a preveni raspandirea bolii au fost desfasurate actiuni de control, organizate in comun de catre structurile teritoriale ale ANSVSA si Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale in trafic si in Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, care au vizat transporturile de pasari vii si de produse provenite de la acestea.

 

Totodata, ANSVSA monitorizeaza in permanenta statusul de sanatate al pasarilor domestice si al celor salbatice (rezervorul natural de virus), astfel incat pe piata sa fie comercializate doar produse provenite de la animale sanatoase si sa fie protejata industria avicola din tara noastra.

 

In acest sens, Autoritatea colaboreaza cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si cu asociatiile ornitologice. De asemenea, institutia este la curent cu situatia epidemiologica a gripei aviare in Europa si cu toate mesajele de alerta emise de Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) si de Comisia Europeana.

 

"Avand in vedere contextul epidemiologic european, in care, din data de 1 iunie si pana in prezent, au fost inregistrate noi focare de gripa aviara in Polonia (10), Olanda (37), Belgia (10), Estonia (8), Finlanda (13), Germania (4), Letonia (1), Lituania (3), Suedia (5), ANSVSA mentine masurile de supraveghere prevenire si control pentru aceasta boala", se mai arata in comunicat. In acest moment, in Romania nu exista nicio suspiciune de gripa aviara, au transmis reprezentantii ANSVSA.Poti fi interesat si de