Focare noi de pesta porcina africana in Braila si Salaj
Joi, 02 August 2018
Joi, 02 August 2018
Numarul focarelor de pesta porcina africana din judetul Braila a ajuns la 13, dupa ce virusul a mai fost confirmat in trei localitati din Insula Mare a Brailei, potrivit informatiilor furnizate de Directia Sanitar Veterinara (DSV) Braila.
Cele trei noi focare au fost confirmate in localitatile Marasu, Bandoiu si Magura din Insula Mare a Brailei, iar porcii, in numar de aproximativ 200 de exemplare, urmeaza sa fie eutanasiati de autoritatile sanitar-veterinare.
Pana la sfarsitul saptamanii trecute, in judetul Braila, au fost eutanasiati si ingropati 3.014 porci, din zece focare aflate pe raza comunelor Frecatei, Bertestii de Jos si Stancuta, iar alte 145 de exemplare au murit inainte ca autoritatile veterinare sa fie anuntate.
Potrivit directorului Directiei Sanitar Veterinare Braila, Gicu Dragan, judetul Braila este al doilea pe tara, dupa Timis, ca numar de porci aflati in crescatorii, cu peste 200.000 de exemplare, din care 140.000 se afla in fermele situate in zona Tichilesti - Tufesti.
In actiunile de combatere a pestei au fost angrenate Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Politia, Jandarmeria, Politia de Frontiera, Armata si au fost instituite filtre pentru dezinfectarea rotilor masinilor la trecerile bac de la Gropeni si de la Stanca si la marginea localitatilor Spiru Haret si Bertestii de Jos.
De asemenea, pentru ca virusul sa nu se raspandeasca pe cale rutiera, s-a luat masura restrictionarii traficului greu pentru masini cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone pe DJ 211A, tronsonul Viziru - Cuza Voda, si pe DJ 212, tronsonul Cuza Voda - Mihai Bravu.
Un al doilea focar al virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmat, in judetul Salaj, la un porc mistret de pe un fond de vanatoare, la mica distanta de primul focar, depistat in urma cu o saptamana, in doua cadavre de porci mistreti.
"Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost depistat in judetul Salaj la un porc mistret in varsta de trei luni, de pe fondul de vanatoare 22 Panic, la aproximativ 13 kilometri de primul focar", se arata intr-un comunicat de presa dat publicitatii miercuri, de Directia Sanirat Veterniraa si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj.
Potrivit sursei citate, in urma confirmarii bolii de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, serviciile veterinare din cadrul DSVSA Salaj au actualizat Planul de masuri privind combaterea Pestei Porcine Africane stabilit in focarul anterior, urmand ca in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) Salaj sa fie aprobat planul privind controlul, combaterea si eradicarea pestei porcine africane in Fondul de Vanatoare 22 Panic, din comuna Hereclean, precum si stabilirea zonelor de restrictii.
De asemenea, peste 1.200 de porci dintr-una din hale au fost ucisi si ingropati, scrie News.ro.&n...
Daca in 2020 efectivele de porcine detinute de exploatatiile agricole erau de 3,577 milioane de c...
Finantarea va sprijini programele nationale, de stat si locale de pregatire si supraveghere, prec...