Focare de pesta porcina in doua localitati din Satu Mare

Focare de pesta porcina in doua localitati din Satu Mare


Doua focare noi de pesta porcina africana au fost descoperite in judetul Satu Mare, astfel ca autoritatile locale au stabilit mai multe zone de protectie, informeaza Institutia Prefectului.

Potrivit sursei citate, prefectul Radu Roca in calitate de presedinte al Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat de urgenta sedinta Unitatii locale de decizie in cadrul careia directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuta, a informat despre aparitia acestei boli la mai multe gospodarii de pe raza localitatilor Lelei si Lucaceni.

 

'Principalele masuri stabilite privesc catagrafierea si inspectia animalelor receptive din exploatatia afectata, restrictionarea miscarii animalelor si stabilirea zonelor de protectie si supraveghere. S-a impus interdictia de scoatere din exploatatiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucisi, sacrificati si morti', precizeaza sursa citata.

 

Pentru focarul din localitatea Lelei s-a stabilit o zona de supraveghere cu o raza de 10 km, incluzand localitatile: Hodod, Ser, Nadisul Hododului, Giurtelecul Hododului, Bogdand, localitati si exploatatii comerciale de suine din judetele Salaj si Maramures.

 

Pentru focarul din localitatea Lucaceni s-a stabilit o zona de protectie cu o raza de 3 km, incluzand localitatile: Lucaceni, Berveni, Camin.



Poti fi interesat si de