Focar nou de pesta porcina in Buzau


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africane la toti cei patru porci din gospodaria de la Focsanei, comuna Vadu Pasii, a anuntat Prefectura Buzau.

Potrivit sursei citate, pe langa cele doua dezinfectii efectuate, DSVSA Buzau a luat noi masuri, cum ar fi informarea locuitorilor din zona, amplasarea de afise in zona gospodariei, recensamantul suinelor din localitate.

 

Un porc a murit iar un altul a fost eutanasiat intr-o gospodarie din satul Focsanei, comuna Vadu Pasii, autoritatile sanitar-veterinare declarand suspiciune de pesta porcina africana. Exploatatia agricola apartine unui tehnician veterinar.

 

Potrivit purtatorului de cuvant al Prefecturii Buzau, Gabriel Cozma, dupa ridicarea cadavrului, medicii sanitari-veterinari au constatat ca in aceeasi gospodarie mai existau trei suine care prezentau stari febrile, doua cu simptome mai putin accentuate si una in stare de agonie.

 

"Animalul gasit in agonie a fost eutanasiat si transportat, impreuna cu cadavrul raportat initial, la sediul DSVSA Buzau si s-a efectuat o decontaminare temeinica a gospodariei. In urma necropsiei, au fost evidentiate la un alt porc unele leziuni ale organelor interne care ar putea fi atribuite si pestei porcine africane si, ca urmare, s-a decis retrimiterea echipei la fata locului pentru a sacrifica si ceilalti doi porci si s-a efectuat inca o dezinfectie a gospodariei", a declarat Cozma.

 

Purtatorul de cuvant a mai spus ca probele recoltate de la toate cele patru animale au fost trimise la IDSA Bucuresti, pentru efectuarea analizelor specifice si s-a deschis o ancheta epidemiologica.

 

In judetul Buzau, au mai fost declarate alte sase focare de pesta porcina africana in gospodariile populatiei, dintre care trei au fost inchise, iar alte trei vor fi inchise in urmatoarele saptamani.Poti fi interesat si de