Focar de pesta porcina la Smithfield, intr-o ferma cu 5.700 de porci

Focar de pesta porcina la Smithfield, intr-o ferma cu 5.700 de porci


Virusul pestei porcine africane a fost depistat intr-o exploatatie a grupului Smithfield, cel mai mare crescator de porci din Romania.

Ferma cu peste 5.700 de animale este in comuna Misca din judetul Arad. La inceputul lunii martie, in judet a mai fost confirmat un focar de PPA, la ferma din Macea care aparĊ£ine Combinatului Agroindustrial Curtici (C.A.I.) si unde mii de porcine au fost sacrificate.

 

„Avand in vedere ca in data de 01.04.2021, la efectivul de porci din exploatatia comerciala S.C. SMITHFIELD ROMANIA S.R.l. – ferma Satu Nou din localitatea Satu Nou, comuna Misca, Jud. Arad, s-a confirmat boala pesta porcina africana, Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Arad a aprobat un Plan de masuri si trei Decizii. Printre masurile aprobate in sedinta CLCB de astazi se afla urmatoarele: *Instituirea unei zone de protectie pe o raza de 3 km in jurul focarului, pe raza localitatilor Satu Nou si Apateu; *pe o raza de 10 km in jurul focarului se instituie o zona de supraveghere, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor: Berechiu, Motiori, Somosches, Sepreus, Misca, Vanatori, Zerindu Mic din judetul Arad, respectiv Talpos din judetul Bihor”, se arata in hotararea adoptata de Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Arad.

 

Autoritatile au mai transmis ca in zona de supraveghere de pe raza judetului Arad, institutiile parte a CLCB cu atributii in controlul bolii vor aplica masurile stabilite in legislatia comunitara specifica: Directiva Consiliului European de stabilire a dispozitiilor specifice de combatere a pestei porcine africane si de modificare a Directivei 92/199/CEE in ceea ce priveste boala Teschen si pesta porcina africana, transpusa in legislatia nationala prin Ordinul ANSVSA nr. 99/2006, modificat prin Ordinul ANSVSA 7/2010.

 

Smithfield este cel mai mare crescator de animale din Romania, producand peste 29% din carcasele de porc de pe piata interna. Grupul are o productie de 1,2 milioane de porci comerciali pe an si peste 120.000 de tone de carne de porc.Poti fi interesat si de