Focar de pesta porcina africana la o ferma din Olt. Peste 11.000 de animale vor fi ucise

Focar de pesta porcina africana la o ferma din Olt. Peste 11.000 de animale vor fi ucise


Aproape 11.500 de porci de la o ferma din satul Negreni, din orasul Scornicesti, vor fi eliminati dupa ce in exploatatia comerciala respectiva a fost confirmat un focar de pesta porcina africana (PPA), au informat reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt.

Analizele efectuate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti au confirmat focarul de pesta porcina africana la ferma din Negreni in data de 25 aprilie, tot atunci fiind intrunit si Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, care au aprobat planul de masuri ce prevedere eliminarea tuturor suinelor, distrugerea carcaselor de animale si a materialelor din exploatatie.

 

'Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Olt informeaza ca a fost confirmat un focar de pesta porcina africana la porcii dintr-o exploatatie comerciala din localitatea Negreni, oras Scornicesti, judetul Olt, in baza buletinului de analiza emis in data de 25.04.2024 de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti. In data de 25.04.2024, la Institutia Prefectului s-a intrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) si a fost aprobat Planul de masuri privind combaterea pestei porcine africane in exploatatia comerciala de porci din localitatea Negreni, oras Scornicesti, judetul Olt, unde aplica masura eliminarii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 11425 capete suine, in conformitate cu prevederile legislatiei sanitare veterinare in vigoare. Carcasele porcilor morti sau ucisi si toate materialele din incinta exploatatiei vor fi distruse sub supraveghere oficiala, in conformitate cu prevederile legale', a precizat sursa citata.

 

Autoritatile au stabilit si zonele de protectie de supraveghere pentru pesta porcina africana. Astfel, zona de protectie cuprinzand satele Negreni, Chiteasca, Piscani, Margineni - Slobozia din orasul Scornicesti si fondurile de vanatoare din orasele Scornicesti si Potcoava.

 

De asemenea, in zona de supraveghere a pestei porcine africane au fost incluse localitatile Scornicesti, Potcoava, Optasi - Magura, Colonesti si Tatulesti. In zona de supraveghere, sunt incluse si doua exploatatii comerciale din Constantinesti (Scornicesti).

 

DSVSA mentioneaza ca este interzisa vanzarea porcilor vii precum si a carnii de porc si produselor din carne de porc provenind de la suine din aceste localitati.

 

Purtatorul de cuvant al DSVSA Olt, Venera Popa, a precizat ca eliminarea porcilor de la ferma la care a fost confirmat focarul de PPA a inceput vineri si se finalizeaza luni, iar in prezent nu mai sunt suspiciuni de imbolnavire la animale din alte exploatatii sau comerciale sau din gospodarii.

 

Ferma din Negreni in care a fost confirmat focarul de PPA s-a mai confruntat cu un focar de boala in urma cu aproape trei ani, in luna septembrie 2021.



Poti fi interesat si de