Focar de pesta micilor rumegatoare la o ferma din Timis. Aproape 600 de oi vor fi sacrificate

Focar de pesta micilor rumegatoare la o ferma din Timis. Aproape 600 de oi vor fi sacrificate


Prefectul judetului Timis, Mihai Ritivoiu, a declarat ca Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Timis a confirmat un focar de pesta micilor rumegatoare (PMR) intr-o exploatatie nonprofesionala din localitatea Clopodia, comuna Jamu Mare, in urma examinarii probelor si emiterea buletinelor de analiza, de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti (IDSA) si vor fi sacrificate aproape 600 de capete de ovine.

In cadrul sedintei cu membrii Centrului Local de Combatere al Bolilor (CLCB) Timis, care a avut loc luni, au fost dispuse masuri pentru prevenirea raspandirii bolii, arata un comunicat al Prefecturii Timis.

 

Pentru protejarea perimetrului contaminat, in vederea evitarii raspandirii virusului pestei micilor rumegatoare s-au stabilit cele doua zone circulare de protectie si supraveghere de 0-3 km si respectiv 0-25 km din jurul focarului de PMR din localitatea Clopodia.

 

Astfel, zona de protectie (0-3 km) include localitatea Clopodia, iar zona de supraveghere (0-25 km) include 23 de localitati timisene: Jamu Mare, Ferendia, Latunas, Gherman, Percosova, Butin, Semlacul Mic, Moravita, Stamora Germana, Dejan, Gaiu Mic, Rovinita Mica, Brestea, Denta, Rovinita Mare, Semlacul Mare, Deta, Sangeorge, Berecuta, Opatita, Birda, Gataia, Sculia.

 

Din judetul Caras-Severin sunt vizate 28 de localitati: Ramna, Mercina, Varadia, Greoni, Bocsa, Ticvaniu Mic, Gradinari, Ticvaniu Mare, Jitin, Comoraste, Secaseni, Giurgiova, Carnecea, Forotic, Brezon, Calina, Surducul Mare, Rafnic, Dognecea, Doclin, Tirol, Binis, Ocna De Fier, Fizes, Maureni, Berzovia, Ghertenis, Sosdea.

 

In aceste zone, institutiile abilitate cu atributii in controlul bolii vor aplica masurile stabilite in legislatia sanitara veterinara.

 

In urma hotararii adoptate de CLCB Timis, s-a aprobat uciderea sub control oficial si neutralizarea prin ingropare a materiilor de risc din cadrul focarului a ovinelor din exploatatia identificata, ce detine un numar de aproximativ 600 de capete de ovine.

 

Pesta micilor rumegatoare nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social din punct de vedere economic.



Poti fi interesat si de