Focar de gripa aviara la ferma Bravcod, proprietarul brandului Penes Curcanul

Focar de gripa aviara la ferma Bravcod, proprietarul brandului Penes Curcanul


Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 in probele prelevate de la ferma de curcani Bravcod, detinatorul brandului Penes Curcanul.

Exploatatia situata in localitatea Codlea, judetul Brasov, numara peste 65.000 de pasari, anunta ANSVSA.

 

“Din data 26 ianuarie, imediat de la anuntarea suspiciunii, a fost activata Unitatea Operationala Locala din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Brasov, care a intreprins primele masuri pentru izolarea focarului. Totodata, s-a activat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judetul Brasov si judetele limitrofe, precum si Unitatea Operationala Centrala, condusa de presedintele ANSVSA, dr. Alexandru Nicolae Bociu. O echipa de specialisti din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), condusa de vicepresedintele Danut Pale, s-a deplasat la exploatatia respectiva, pentru a participa la ancheta epidemiologica si a supraveghea aplicarea masurilor procedurale, care au scopul de a impiedica raspandirea virusului”, se arata in comunicatul transmis de ANSVSA.

 

In jurul focarului s-a delimitat o zona de protectie si de supraveghere, astfel incat pe o raza de minim 10 km s-au luat masuri de restrictie severe de circulatie a persoanelor, a animalelor si a mijloacelor de transport.

 

In zona de protectie se afla alte 9 exploatatii comerciale de pasari si in zona de supraveghere 15, care sunt monitorizate permanent prin inspectii clinice si recoltari de probe.

 

Serviciile sanitare veterinare impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie si Inspectoratul Judetean de Jandarmerie Brasov, au restrictionat drumurile de acces catre ferme.

 

De asemenea, au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Brasov, Prahova, Covasna, Sibiu, Arges, Dambovita, Buzau, Harghita, Mures si inspectori ai Politiei Romane, in baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor actiuni comune de control privind respectarea legislatiei sanitar veterinare si pentru siguranta alimentelor si cresterea increderii cetateanului in institutiile publice incheiat intre ANSVSA si IGPR.

 

Au fost intensificate controalele in vecinatatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat pe rutele comerciale prin care se realizeaza schimburile intracomunitare cu pasari vii, carne de pasare si oua de consum si de incubatie, intre Romania si alte state membre in care evolueaza gripa aviara.

 

ANSVSA se afla intr-o colaborare permanenta cu Ministerul Apelor si Padurilor, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania, cu Societatea Medicilor Veterinari in Patologie Aviara din Romania si cu Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

 

Contextul epidemiologic actual al evolutiei gripei aviare in Europa denota o presiune virala crescuta, inregistrandu-se focare, astfel: Polonia - 32, Franta - 27, Cehia - 11, Germania – 7, iar cazuri la pasarile salbatice: Germania – 40, Austria – 33, Belgia – 20, ceea ce determina intensificarea supravegherii si monitorizarii pasarilor domestice si a celor salbatice care reprezinta, conform legislatiei si a studiilor de specialitate, sursa naturala a virusului gripal aviar.

 

Pentru asigurarea sanatatii publice, toate efectivele de pasari au fost si sunt supuse programelor nationale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviara, astfel incat pe piata din Romania sa ajunga produse si subproduse obtinute doar de la animale sanatoase.

 

La aceasta ora, situatia este sub control, au fost luate toate masurile de combatere in focar si nu exista posibilitatea afectarii sanatatii populatiei.Poti fi interesat si de