Focar de Salmoneloza Aviara la o ferma din Hoghilag. 14.000 de gaini vor fi ucise

Focar de Salmoneloza Aviara la o ferma din Hoghilag. 14.000 de gaini vor fi ucise


Peste 14.000 de gaini vor fi ucise si un sfert de milion de oua vor fi distruse la o ferma din Hoghilag, dupa ce aici s-a confirmat un focar de Salmoneloza Aviara, a anuntat Prefectura Sibiu.

'Ca urmare a confirmarii unui focar de Salmoneloza Aviara intr-o exploatatie comerciala de crestere a gainilor ouatoare pentru oua de consum din localitatea Hoghilag, astazi a avut loc in sistem on-line sedinta Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. (...) In data de 15.09.2023, intr-o exploatatie comerciala de crestere a gainilor ouatoare pentru oua de consum din localitatea Hoghilag, judetul Sibiu, hala 2, s-a confirmat Salmoneloza zoonotica, in baza Buletinului de analiza (B.A.) nr. 14893/15.09.2023, emis de IDSA Bucuresti. Focarul de boala este confirmat in unitate autorizata sanitar veterinar pentru cresterea la sol a gainilor din rasele usoare. Exploatatia detine un numar de doua hale, in care sunt cazate efective de pasari, in hala 2, afectata de boala, varsta pasarilor este de 42 saptamani (14.192 capete efectiv la zi ), iar in Hala 1, varsta este de 64 saptamani (14.146 capete )', se precizeaza in comunicatul Prefecturii Sibiu.

 

Potrivit sursei citate vor fi distruse si 251.330 oua.

 

O comisie urmeaza in 7 octombrie sa evalueze pagubele de la aceasta ferma.

 

'Pasarile din hala afectata, ouale provenite de la acestea si alte eventuale pagube colaterale, vor fi evaluate de catre o comisie de evaluare, in conformitate cu prevederile Hotararii de Guvern nr. 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarului de boli transmisibile ale animalelor', sustine Prefectura Sibiu.



Poti fi interesat si de